Gyorsan telepíthető, olcsó, strapabíró medence?

 

Csodás műanyag medencéink gyorsan telepíthetőek és viszonylag olcsón kivitelezhető medencék számos opcionális kiegészítővel.

 

Tartós ellenálló műanyag medencék 5 mm vastag polipropilén (PP) alapanyagból. A műanyag medence kínálatunkban kizárólag kiváló minőségű 5 mm vastag polipropilénnel dolgozunk a legmagasabb minőségi kritériumoknak is megfelelve.
A polipropilén medence magas hőmérsékleten készül a műanyag elemek hegesztésével, melyek tökéletes vízmentes zárást biztosítanak. A termék merevsége érdekében - ahol szükséges - vastag 6x4 cm-es, vas zártszelvénnyel merevítjük a medencét, ezzel további stabilitást biztosítva a medencetestnek.
A műanyag medence egyértelmű előnye, hogy a felülete nem sérülékeny, a fizikai behatásokat jól tűri, akár szögletes forma is kialakítható belőle, valamint, hogy a medence testbe könnyen építhető belső vagy akár külső lépcső és ülőpad.

 

A polipropilén műanyag kerti medencék, drágább társaikhoz hasonlóan, ugyanúgy felszerelhetőek luxus kiegészítőkkel, melyek kényelmesebbé teszik az ön időtöltését (medencefűtés, medencevilágítás, sóbontós vízkezelés, automatikus vízkezelés, polikarbonát medencefedés). Az egyéb kiegészítő tételekről az ajánlatunkban pontos tájékoztatást adunk.
A medencék alá vasalt beton és rá XPS hőszigetelés javasolt. A medencéket teljes kivitelezéssel is vállaljuk, ennek részleteiért keressen minket bizalommal!

Miért válaszd a Polipropilén Medencét?

YouTube player

Polipropilén medence előkészítési útmutató


Kérjük ellenőrizze a felsorolt tételeket:

 • A medence munkagödör a megadott méretre lett kiásva, tehát medencetest mérete plusz minden oldalon 30 cm, a gödör alján is (amennyiben a méret nem megfelelő, úgy a gépészeti szerelésre 50%-os felárat számolunk!)
 • Az előírt hőszigetelés rendelkezésre áll, és el van helyezve a munkagödörben. (javasolt Tesa szalaggal leragasztani, hogy a medence behelyezésekor ne mozduljon el a hőszigetelés
 • Kerti locsolócső rendelkezésre áll elegendő hosszúságban a medencéig, illetve az aknáig (tehát a vízvételi lehetőség biztosított)
 • Kültéri hosszabbító rendelkezésre áll az aknáig
 • Az akna és a munkagödör között nincs földsáv, a csövek szabadon átvezethetőek


Az fenti feltételek meghiúsulása esetén nem garantáljuk, hogy a medence kijelölt telepítés napján elkészül. A többlet kiszállás és a kivitelezési szerződési feltételeinkben meghatározott gépész óradíjat számoljuk az utazás és a helyszínen töltött időtartamra.


Teendők a medence telepítésének a napján:


Munkatársunk feladatai:

 • Segítség, szakmai útmutatás a medence behelyezésekor (A szükséges segítőkéz számát kérem egyeztesse kollégánkkal)
 • A medence vízátvezetők, lámpa, ellenáramoltató beszerelése a medence testbe
 • A medence csövezése a gépészeti aknáig
 • A medence gépészet összeszerelése


A megrendelő feladatai:

 • Az alsó szigetelés elhelyezése a medence alatti betontest teljes terjedelmében (javasoljuk 5-8 cm széles "Tesa" szalagokkal való rögzítést a medence megérkezése előtt)
 • A medence test elhelyezése a munkagödörben
 • A polipropilén medence elhelyezéséhez szükséges munkaerő szükséglet :
 • 4,5 x 2,5 x 1,2 m medenceméretig – 4 életerős munkaerő
  6 x 3 x 1,5 m medenceméretig – 6 életerős munkaerő
  6 x 3 x 1,5 m medencemérettől – 8 életerős munkaerő
  (A fenti munkaerőszükséglet a bevont személyek fizikai állapotától és a terepviszonyoktól függően több is lehet!)
 • A medence alá beeső föld, sóder, törmelék ellenőrzése a medence behelyezése után, szükség esetén a törmelék, föld eltávolítása. A csövezés, töltés után a bentragadó törmelék, föld sértheti a medencét.


 
 

Az ellenőrzés során érdemes mezítláb körbesétálni a medence alján és ellenőrizni a medence eltartását. Amennyiben az alá esett törmelék később derül ki, úgy a medence bekötéseket újra kell készíteni, aminek az anyagi vonzata a megrendelőt terheli. Amennyiben a behelyezés során a medence alját és oldalát erőhatás éri (kő, kerítés, fatörzs, szikla) úgy a medence anyaga kifehéredhet, extrém esetben eltörhet. A kifehéredés nem javítható, de nem jelent vízvesztést. Amennyiben a medence eltörik úgy helyszíni javításra van szükség, melyre külön árajánlatot küldünk

 • A medence test beállítása a meglévő tereptárgyakhoz való távolság ellenőrzése (párhuzam, merőleges)
 • Oldalsó szigetelés (EPS) méretre vágása és behelyezése a függőleges oldalsó merevítők közé
 • Csatorna csatlakozás esetén a csatorna biztosítása, vagy csatornáig árok biztosítása a kivezető csövekhez
 • A medencetest és a gépészeti akna oldalsó visszatöltése


Hőszivattyú rendelése esetén:

(ideális elhelyezés: A gép előtt 2 méter, mögötte 40 cm, oldalt 1,5-1,5 méter szabad levegő. Kisebb hely is elegendő lehet, de ekkor a hőtermelés nem lesz ideális). A hőszivattyú előre hideg levegőt fúj, kérjük ennek is figyelembe vételét a hőszivattyú helyének meghatározásakor!

Megrendelő feladatai:

 • Stabil betonalap biztosítása a hőszivattyú berendezésnek a hőszivattyú végleges szintjén
 • Árok ásása a gépészeti aknától hőszivattyú berendezésének a hátsó részéhez lehetőleg derékszögű árokkialakítással. (minimum 25 cm széles és 25 cm mély)
 • Előre jelezni, amennyiben a hőszivattyú berendezés 5 méteres távolságon kívül van a gépészeti aknától számítva.
 • Amennyiben a hőszivattyú mellé 1 fázisú, 3 eres legalább 2,5 vastagságú kismegszakítóval áramtalanítható kábel található, úgy annak a bekötését megoldjuk. (Egyéb esetben a villanyszerelés nem képezi az árajánlat részét. Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésre úgy egy későbbi alkalommal tudjuk bekötni a hőszviattyút. Erre az alkalomra kiszállási és munkadíjat számolunk!)

Amennyiben a hőszivattyú alapja nem a talajszinten van, úgy a hőszivattyú elhelyezése (szerelvény és fizikai megemelés) a megrendelő feladata! (konzol, tető, stb). Munkatársunk megfelelő munkakörülmények esetén a hőszivattyú vízoldali bekötését vállalja. Tetőre történő felszerelés esetén nem tudjuk garantálni, hogy munkatársunk a szerelést el tudja végezni a telepítés napján. Az ebből eredő többlet költségeket kiszámlázzuk!


A medence oldalsó visszatöltésének folyamata:


 • jó minőségű töltőfölddel, vagy földnedves betonnal (homok, kavics, sóder, agyag vagy folyékony beton nem alkalmas a visszatöltéshez!)
 • Visszatöltés nélkül maximum 30 cm víz lehet a medencében ennél nagyobb víztöltés esetén (külső visszatöltés nélkül) a medence test sérülhet, ami nem garanciális javítást jelent)
 • A visszatöltés körben és folyamatosan történjen nagy mennyiségű töltőanyag betöltése a medence testet deformálhatja
 • A töltés nedvesítése folyamán fokozottan ellenőrizzük a külső töltés nedvességtartalmát. A túl híg töltés esetén az ellenállás csökken
 • A medencét fokozatosan töltsük fel vízzel, így biztosítva az ellenirányú tartást, ezzel elkerülhető a medence oldalfalának "hasasodása".
 • A lépcső és a pad környékén ügyeljen a tömörítés minőségére, mert amennyiben a víz a lépcső/pad hegesztésénél kinyomja a medence oldalát, (megfelelő tömörítés híján), úgy a lépcső és a pad hegesztése elválhat a medence oldalától, ami nem jelent garanciális javítást. A javítás térítésköteles és további munkálatokat igénylehet!
 • A medence vízszintje mindig legyen kb. 20 cm-rel magasabban, mint az oldalsó feltöltés szintje.
 • A csövek elvezetését mindig támasztott módon vezetjük a visszatöltésnél fokozottan ügyeljenek, hogy a csövek mentén erős döngölés ne történjen.

 
 

A medence oldalfalának egyenességét egy 2 méter hosszú léc segítségével tudjuk ellenőrizni, úgy, hogy a léc alját a medence aljához igazítjuk a tetejét pedig zárjuk a medence éléhez.

Amennyiben a medence test kifelé hajlik, úgy a töltőanyagot kézi döngöléssel addig kell igazítani, amíg a medence oldala egyenes nem lesz. Amennyiben a test befelé hajlik, úgy a külső tömörített rész lazítása szükséges.

A szkimmer oldalon érdemes a peremet összefogni egy léccel és a töltés idejére egyenesen tartani.

A megfelelő tömörödés elérése érdekében a medence körülötti feltöltött területet a feltöltés után naponta locsolni kell. Igény szerint a visszasüllyedt földet pótoljuk! Ezzel a módszerrel 1-2 hét után kialakul a végleges, stabil állapot. A stabil állapot elérése után a medence igény szerint körbebetonozható, járólapozható, esetlegesen rákerülhet a szegélykő, kialakítható körülötte a végleges felület és térrendezés. (A további süllyedés megakadályozása mindig a tereprendezést, külső burkolást készítő vállalkozó felelőssége)

Amennyiben a medence padló és a medence pereme közé helyezett egyenes léc és a medence oldalfala közötti távolság meghaladja a 2 cm-t az a vízzáróság garanciavesztését okozza! A javításkor kiszállási, munka és anyagdíjat számolunk! A sürgős javítás garantálni nem tudjuk!A gépészeti akna visszatöltése:

 • Az aknát SEMMIKÉPP ne töltsük vissza lezáratlan, fedő nélküli állapotban. Ez az akna deformálódásához fog vezetni. Homok, kavics, sóder, vagy folyékony beton itt sem alkalmas a visszatöltésre.
 • Az akna pereme 5 cm-rel legyen magasabban mint a burkolatszint, ezzel elkerülhető a későbbi csapadékvíz befolyása az aknába.
 • Amennyiben a téliesítéskor még az akna melletti föld mozog, illetve nem készült el a végleges térburkolat, úgy javasoljuk, hogy a téliesítés után a rendszert vízmentes állapotban szereljék össze, hogy a föld alatti csövek az első télen ne deformálódjanak az aknában történő elrendezéstől
 • A visszatöltés körben és folyamatosan történjen nagy mennyiségű töltőanyag betöltése az akna testet deformálhatja

A Visszatöltésnél a csövek beállási szöge megváltozhat, mely csöpögéshez vezethet. Ilyen esetben kérjük hogy a 20 percenként ellenőrizzék a rendszer állapotát és csöpögés estén a hollandikat kézzel, vagy óvatosan fogóval húzzák meg feszesre. A töltés végeztével 10 perces próbaüzem végzendő!


Vízelvezetés:

Kérjük, hogy fokozott figyelmet biztosítsanak környezet vízelvezetésének. Az erős, koncentrált esőzésből fakadó víz jelentős károkat okozhat a medence gépészeti aknánál illetve a medencénél a töltést kimoshatja. Ebből eredő károkért felelősséget nem vállalunk!

Én is ilyen medencét szeretnék!

Kattints a doboz ikonra és kérj ingyenes árajánlatot medencédre még ma!