Gyorsan telepíthető, olcsó, strapabíró medence?


Csodás műanyag medencéink gyorsan telepíthetőek és viszonylag olcsón kivitelezhető medencék számos opcionális kiegészítővel.

 

Tartós ellenálló műanyag medencék 5-6 mm vastag polipropilén (PP) alapanyagból. A műanyag medence kínálatunkban kizárólag kiváló minőségű 5-6 mm vastag polipropilénnel dolgozunk a legmagasabb minőségi kritériumoknak megfelelve.
A polipropilén medence magas hőmérsékleten készül a műanyag elemek hegesztésével, melyek tökéletes vízmentes zárást biztosít. A termék merevsége érdekében ahol szükséges vastag 6x4 cm-es vas zártszelvénnyel merevítjük a medencét, hogy így is tartós maradjon.
A műanyag medence egyértelmű előnye, hogy a felülete nem sérülékeny (a fizikai behatásokat jól tűri), változatos, akár szögletes forma is kialakítható (minimális lekerekítéssel) valamint, hogy a medence testbe könnyen építhető belső vagy akár külső lépcső és ülőpad.

 

A polipropilén műanyag kerti medencék felszerelhetőek ugyan azokkal a luxus kiegészítőkkel, melyek kényelmessé teszik az Ön szórakozását (medencefűtés, medencevilágítás, sóbontós vízkezelés, automatikus vízkezelés, polikarbonát medencefedés). Az egyéb kiegészítő tételekről az ajánlatunkban pontos tájékoztatást adunk.
A medencék alá vasalt beton és rá XPS hőszigetelés javasolt. A medencéket teljes kivitelezéssel is vállaljuk, ennek részleteiért kérem keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken.

Miért válaszd a Polipropilén Medencét?

YouTube player

Polipropilén medence előkészítési útmutató


Kérjük ellenőrizze a felsorolt tételeket:

 • A medence munkagödör a megadott méretre lett kiásva, tehát medencetest mérete plusz minden oldalon 30 cm, a gödör alján is (amennyiben a méret nem megfelelő, úgy a gépészeti szerelésre 50%-os felárat számolunk!)
 • Az előírt hőszigetelés rendelkezésre áll, és el van helyezve a munkagödörben. (javasolt Tesa szalaggal leragasztani, hogy a medence behelyezésekor ne mozduljon el a hőszigetelés
 • Kerti locsolócső rendelkezésre áll elegendő hosszúságban a medencéig, illetve az aknáig (tehát a vízvételi lehetőség biztosított)
 • Kültéri hosszabbító rendelkezésre áll az aknáig
 • Az akna és a munkagödör között nincs földsáv, a csövek szabadon átvezethetőek


Az fenti feltételek meghiúsulása esetén nem garantáljuk, hogy a medence kijelölt telepítés napján elkészül. A többlet kiszállás és a kivitelezési szerződési feltételeinkben meghatározott gépész óradíjat számoljuk az utazás és a helyszínen töltött időtartamra.


Teendők a medence telepítésének a napján:


Munkatársunk feladatai:

 • Segítség, szakmai útmutatás a medence behelyezésekor (A szükséges segítőkéz számát kérem egyeztesse kollégánkkal)
 • A medence vízátvezetők, lámpa, ellenáramoltató beszerelése a medence testbe
 • A medence csövezése a gépészeti aknáig
 • A medence gépészet összeszerelése


A megrendelő feladatai:

 • Az alsó szigetelés elhelyezése a medence alatti betontest teljes terjedelmében (javasoljuk 5-8 cm széles "Tesa" szalagokkal való rögzítést a medence megérkezése előtt)
 • A medence test elhelyezése a munkagödörben
 • A polipropilén medence elhelyezéséhez szükséges munkaerő szükséglet :
 • 4,5 x 2,5 x 1,2 m medenceméretig – 4 életerős munkaerő
  6 x 3 x 1,5 m medenceméretig – 6 életerős munkaerő
  6 x 3 x 1,5 m medencemérettől – 8 életerős munkaerő
  (A fenti munkaerőszükséglet a bevont személyek fizikai állapotától és a terepviszonyoktól függően több is lehet!)
 • A medence alá beeső föld, sóder, törmelék ellenőrzése a medence behelyezése után, szükség esetén a törmelék, föld eltávolítása. A csövezés, töltés után a bentragadó törmelék, föld sértheti a medencét.


 
 

Az ellenőrzés során érdemes mezítláb körbesétálni a medence alján és ellenőrizni a medence eltartását. Amennyiben az alá esett törmelék később derül ki, úgy a medence bekötéseket újra kell készíteni, aminek az anyagi vonzata a megrendelőt terheli. Amennyiben a behelyezés során a medence alját és oldalát erőhatás éri (kő, kerítés, fatörzs, szikla) úgy a medence anyaga kifehéredhet, extrém esetben eltörhet. A kifehéredés nem javítható, de nem jelent vízvesztést. Amennyiben a medence eltörik úgy helyszíni javításra van szükség, melyre külön árajánlatot küldünk

 • A medence test beállítása a meglévő tereptárgyakhoz való távolság ellenőrzése (párhuzam, merőleges)
 • Oldalsó szigetelés (EPS) méretre vágása és behelyezése a függőleges oldalsó merevítők közé
 • Csatorna csatlakozás esetén a csatorna biztosítása, vagy csatornáig árok biztosítása a kivezető csövekhez
 • A medencetest és a gépészeti akna oldalsó visszatöltése


Hőszivattyú rendelése esetén:

(ideális elhelyezés: A gép előtt 2 méter, mögötte 40 cm, oldalt 1,5-1,5 méter szabad levegő. Kisebb hely is elegendő lehet, de ekkor a hőtermelés nem lesz ideális). A hőszivattyú előre hideg levegőt fúj, kérjük ennek is figyelembe vételét a hőszivattyú helyének meghatározásakor!

Megrendelő feladatai:

 • Stabil betonalap biztosítása a hőszivattyú berendezésnek a hőszivattyú végleges szintjén
 • Árok ásása a gépészeti aknától hőszivattyú berendezésének a hátsó részéhez lehetőleg derékszögű árokkialakítással. (minimum 25 cm széles és 25 cm mély)
 • Előre jelezni, amennyiben a hőszivattyú berendezés 5 méteres távolságon kívül van a gépészeti aknától számítva.
 • Amennyiben a hőszivattyú mellé 1 fázisú, 3 eres legalább 2,5 vastagságú kismegszakítóval áramtalanítható kábel található, úgy annak a bekötését megoldjuk. (Egyéb esetben a villanyszerelés nem képezi az árajánlat részét. Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésre úgy egy későbbi alkalommal tudjuk bekötni a hőszviattyút. Erre az alkalomra kiszállási és munkadíjat számolunk!)

Amennyiben a hőszivattyú alapja nem a talajszinten van, úgy a hőszivattyú elhelyezése (szerelvény és fizikai megemelés) a megrendelő feladata! (konzol, tető, stb). Munkatársunk megfelelő munkakörülmények esetén a hőszivattyú vízoldali bekötését vállalja. Tetőre történő felszerelés esetén nem tudjuk garantálni, hogy munkatársunk a szerelést el tudja végezni a telepítés napján. Az ebből eredő többlet költségeket kiszámlázzuk!


A medence oldalsó visszatöltésének folyamata:


 • jó minőségű töltőfölddel, vagy földnedves betonnal (homok, kavics, sóder, agyag vagy folyékony beton nem alkalmas a visszatöltéshez!)
 • Visszatöltés nélkül maximum 30 cm víz lehet a medencében ennél nagyobb víztöltés esetén (külső visszatöltés nélkül) a medence test sérülhet, ami nem garanciális javítást jelent)
 • A visszatöltés körben és folyamatosan történjen nagy mennyiségű töltőanyag betöltése a medence testet deformálhatja
 • A töltés nedvesítése folyamán fokozottan ellenőrizzük a külső töltés nedvességtartalmát. A túl híg töltés esetén az ellenállás csökken
 • A medencét fokozatosan töltsük fel vízzel, így biztosítva az ellenirányú tartást, ezzel elkerülhető a medence oldalfalának "hasasodása".
 • A lépcső és a pad környékén ügyeljen a tömörítés minőségére, mert amennyiben a víz a lépcső/pad hegesztésénél kinyomja a medence oldalát, (megfelelő tömörítés híján), úgy a lépcső és a pad hegesztése elválhat a medence oldalától, ami nem jelent garanciális javítást. A javítás térítésköteles és további munkálatokat igénylehet!
 • A medence vízszintje mindig legyen kb. 20 cm-rel magasabban, mint az oldalsó feltöltés szintje.
 • A csövek elvezetését mindig támasztott módon vezetjük a visszatöltésnél fokozottan ügyeljenek, hogy a csövek mentén erős döngölés ne történjen.

 
 

A medence oldalfalának egyenességét egy 2 méter hosszú léc segítségével tudjuk ellenőrizni, úgy, hogy a léc alját a medence aljához igazítjuk a tetejét pedig zárjuk a medence éléhez.

Amennyiben a medence test kifelé hajlik, úgy a töltőanyagot kézi döngöléssel addig kell igazítani, amíg a medence oldala egyenes nem lesz. Amennyiben a test befelé hajlik, úgy a külső tömörített rész lazítása szükséges.

A szkimmer oldalon érdemes a peremet összefogni egy léccel és a töltés idejére egyenesen tartani.

A megfelelő tömörödés elérése érdekében a medence körülötti feltöltött területet a feltöltés után naponta locsolni kell. Igény szerint a visszasüllyedt földet pótoljuk! Ezzel a módszerrel 1-2 hét után kialakul a végleges, stabil állapot. A stabil állapot elérése után a medence igény szerint körbebetonozható, járólapozható, esetlegesen rákerülhet a szegélykő, kialakítható körülötte a végleges felület és térrendezés. (A további süllyedés megakadályozása mindig a tereprendezést, külső burkolást készítő vállalkozó felelőssége)

Amennyiben a medence padló és a medence pereme közé helyezett egyenes léc és a medence oldalfala közötti távolság meghaladja a 2 cm-t az a vízzáróság garanciavesztését okozza! A javításkor kiszállási, munka és anyagdíjat számolunk! A sürgős javítás garantálni nem tudjuk!A gépészeti akna visszatöltése:

 • Az aknát SEMMIKÉPP ne töltsük vissza lezáratlan, fedő nélküli állapotban. Ez az akna deformálódásához fog vezetni. Homok, kavics, sóder, vagy folyékony beton itt sem alkalmas a visszatöltésre.
 • Az akna pereme 5 cm-rel legyen magasabban mint a burkolatszint, ezzel elkerülhető a későbbi csapadékvíz befolyása az aknába.
 • Amennyiben a téliesítéskor még az akna melletti föld mozog, illetve nem készült el a végleges térburkolat, úgy javasoljuk, hogy a téliesítés után a rendszert vízmentes állapotban szereljék össze, hogy a föld alatti csövek az első télen ne deformálódjanak az aknában történő elrendezéstől
 • A visszatöltés körben és folyamatosan történjen nagy mennyiségű töltőanyag betöltése az akna testet deformálhatja

A Visszatöltésnél a csövek beállási szöge megváltozhat, mely csöpögéshez vezethet. Ilyen esetben kérjük hogy a 20 percenként ellenőrizzék a rendszer állapotát és csöpögés estén a hollandikat kézzel, vagy óvatosan fogóval húzzák meg feszesre. A töltés végeztével 10 perces próbaüzem végzendő!


Vízelvezetés:

Kérjük, hogy fokozott figyelmet biztosítsanak környezet vízelvezetésének. Az erős, koncentrált esőzésből fakadó víz jelentős károkat okozhat a medence gépészeti aknánál illetve a medencénél a töltést kimoshatja. Ebből eredő károkért felelősséget nem vállalunk!

Én is ilyen medencét szeretnék!

Kattints a doboz ikonra és kérj ingyenes árajánlatot medencédre még ma!