Medence Használati Útmutató

Medence karbantartás feladatai és gyakoriságuk

 

Igény/szükség szerint:

• Medence takarítás (kézi porszívózás után visszamosás)
• Szkimmer kosár kitakarítása
• Robotos medence takarítás után a szűrőkosár ürítése és a robot tiszta vízzel való öblítése

Heti feladatok:

• Vízkémia meghatározása (és a vegyszeradagolók finomhangolása)
• Folyékony vegyszerszintek ellenőrzése
• Vegyszeradagolók működési rendellenességeinek ellenőrzése és jelzése a medencés felé
• A szűrőtöltet visszamosása
• UV berendezés lámpájának ellenőrzése
• Hőszivattyú működésének esetleges rendellenességei, a hőszivattyú megtisztítása igény szerint.
• Medence világítás ellenőrzése

Havi/kéthavi feladatok (javasolt uszodatechnikai szakember igénybevétele):

• Vegyszerérzékelő szondák takarítása/kalibrálása
• Medence létra esetén a létra anyagának megtisztítása

Idényfeladatok (javasolt uszodatechnikai szakember igénybevétele):

• Szondacsövek cseréje
• Medence nyitás
• Medence téli zárás

Általános tudnivalók a medencékről

A medence vízhőmérséklete tartósan nem haladhatja meg a 32 celsius fokos hőmérsékletet. Amennyiben tartósan a meghatározott hőmérséklet felé kerül a víz, úgy a medence test öregedése jelentősen felgyorsul, a csövek, tömítések eldeformálódnak és csöpögés, szivárgás, törés keletkezhet, mely további károkat okoz. A fenti hőmérséklet problémából eredendően kiemelten biztosítani szükséges, hogy a hőcserélőknél, áramláskapcsolóval nem rendelkező hőszivattyúknál (a típus miatt érdeklődjön a kereskedőnél) illetve a fűtőpatronoknál, hogy a fűtés csak akkor induljon el, vagy kerüljön ki a primer tekercsre, ha a csövekben vízáramlás van! Ennek biztosítására erősen javasolt áramláskapcsoló beszerelése vagy beszereltetése!

A telepített medencék vízzel teli állapotban tarthatók biztonságosan. A víz megvédi a fóliát, polipropilén műanyagot az esetleges káros hatásoktól (vihar, uv sugárzás, külső egyéb hatások) A vízforgatásról a vízzel való feltöltés után gondoskodni kell, minden eseteben, akkor is ha a mellett kiépülő ház, nyaraló beköltözése időben elkülönül a medence átadásától.
A medence normál működése esetén a szűrőtartály fejszelepe a FILTER álláson áll!

A medencetest süllyesztett víztükörrel rendelkezik. A várható vízmélység a perem szintjénél 10-12 cm-el alacsonyabban található.
A medence vízszintje szkimmeres medence esetén a szkimmer középső tengely +/- 3 cm.

A medence szkimmerkosara szükség szerint tisztítható, egyes szkimmer modelleknél a szkimmer kosár csak bizonyos helyzetben emelhető ki a tisztításhoz. A pozíció eléréséhez kézzel tisztítsa meg a szkimmerkosarat a nagyobb szennyeződésektől óvatosan csavarja meg a szkimmerkosarat, (vigyázat a fogantyú könnyen törik), majd emelje ki a kosarat. A visszahelyezéskor ismét be kell helyezni a kosarat, majd óvatosan megcsavarni.
A medencében a víz lecserélésére nincs szükség. Amennyiben vízcsere szükséges, úgy a medence víznélküli időtartamát minimálisra kell csökkenteni.
A víz újboli visszaeresztésekor a gépészeti csatlakozások és gépészeti elemek (pl. előszűrőkosár) zárásáról gondoskodni szükséges. Javasoljuk, hogy a visszatöltés is gyakori ellenőrzés mellett történjen!
A szűrőhomok élettartama 3-5 év. A szűrőüveg várható élettartama 10-12 év.
A gépészetet a lehetőségeknek megfelelően PVC nyomócsővel szereljük, mely fix és flexibilis csövekből is állhat. A gépészeti elemek menetes hollandik és golyóscsapok mentén bonthatók és szakaszolhatok. Ezek az elemek kézzel becsavarva is biztos csöpögésmentes kötést biztosítanak. A golyóscsapok segítségével a víz útja elzárható, de fokozottan figyelni kell arra, hogy a szivattyú nem keringtethet kizárólag elzárt visszamenő ágra. Ez az eset a csövek károsodását jelentheti csőtöréssel, melynek javítása költséges és akár hosszadalmas is lehet. Az alábbi ábrán láthatja a golyóscsapok nyitott és elzárt állapotát.
A medence normál üzemelés esetén javasolt a szkimmerek golyóscsapját teljesen nyitva, míg a padló/oldalsó elszívó golyóscsapját félig elzárva tartani. (kivéve abban az esetben ha ezekre a szívóelemekre egyéb élményelem van szerelve (pl nyakmaszírozó, masszázs, vízkés, stb.)
Az egyes gépészeti elemeket lehetőség szerint és helyi adottságoknak megfelelően by-pass szettel (elkerülő úttal) szereljük. Ez azt jelenti, hogy a gépészeti elem meghibásodásakor a hibás elem szabadon kiszerelhető a medence használata közben is.
A nyitott golyóscsap párhuzamos a cső futásával (átengedi a vizet) A zárt golyóscsap merőleges a cső futásával (elzárja a víz útját)

Csak búg a motor, mit tegyek? -  A téli időszak után előfordul, hogy a motor nem indul el, hanem csak hangosan búg. Nem kell megijedni! A téli időszak után előfordul, hogy a csúszógyűrű a járókerékhez hozzátapad. Fontos ilyen állapotban ez eltörheti a csúszógyűrűt. Miután áramtalanította a motort, távolítsa el a motor hátulját és kézzel tekerje meg a javasoljuk, hogy a szedje le a hátulját, tekerje meg kézzel Fontos kihúzott állapotban, ha csak búg a motor emiatt van. A csúszógyűrű kopó alkatrész 3 hó garancia.

 

 

Feszített víztükör valamint vízfonal feletti vízforgatók üzemeltetése

Vízvonal felett elhelyezett vízforgatók illetve feszített víztükrű medencék esetén fontos, hogy a visszacsapó szelep tisztaságáról gondoskodni kell. Ellenkező esetben a medence leürűl, vagy a szivattyú szárazon futhat. 

Ennek érdekében a visszacsapó szelepet, ellenőrizni, időnként tisztítani kell. A visszaszerelés után fokozottan figyelni kell a folyásirány helyességére, mert rossz irányú visszaszerelés esetében a vízforgatás nem működik, illetve a medence leereszthet.

A tisztítás utáni első beindításkor javasolt az előszűrőt feltölteni, és úgy beindítani a gépészetet, főként abban az esetben, ha a beépített szivattyú nem Önfelszívó. Alapajánlatban nem Önfelszívó szivattyút használunk, föld feletti gépészet esetén is. 

Medence kezelési útmutató

A medence porszívózás menete

1. Állítsa le a vízforgató szivattyút
2. A teleszkópos nyélre rögzített porszívófejhez csatlakoztassa a flexibilis porszívócsövet 3. Tegye a porszívófejet a vízbe és merítse a porszívócsövet a víz alá úgy, hogy levegőmentes legyen.
4. Csatlakoztassa a porszívócső végét a szkimmerbe porszívótárcsával (vagy menetes csatlakozóval) vagy csatlakoztassa a porszívócsövet menetes csőcsatlakozóval a porszívócsatlakozóra.
5. Zárja el a padlóürítő golyóscsapját. Nyissa ki a szkimmer golyóscsapját. Amennyiben porszívócsatlakozóval szerelt a medence, zárja el a szkimmer golyóscsapját is és nyissa ki a porszívócsatlakozó golyóscsapját. Nyissa ki a befúvók golyóscsapját.
6. Tegye a váltószelepet FILTER (SZŰRÉS) üzemmódba, és porszívózhat.
7. Amikor érzi a porszívófejen, hogy csökken a szívóerő, végezzen VISSZAMOSATÁST (BACKWASH).
Ellenőrizze minden visszamosatásnál, hogy a szivattyú szűrőkosara felfogott-e durva szennyeződéseket. Ha lát a szűrőkosárban szennyeződést, folyóvízzel öblítse ki a kosarat. A szivattyú szűrőkosár tisztításakor zárja el a szkimmer, a padlóürítő és a porszívóág golyóscsapját. A váltószelepen a CLOSED (ZÁRT ÁLLÁS) megakadályozza, hogy visszafolyjon a szivattyúba a víz a szűrőtartályból.
8. Folytassa a porszívózást és a VISSZAMOSATÁST (BACKWASH), ameddig szükséges.

Amennyiben automata medenceporszívót szeretne vásárolni, keressen bennünket bizalommal!
Kollégáink örömmel állnak rendelkezésére, és segítenek a porszívó beüzemelésében is!

Visszamosás folyamata - Hetente 1x

A váltószelep átállítása előtt a szivattyút ki kell kapcsolni!
A váltószelep csak akkor állítható át, ha a vízforgató üzemen kívül van!

1. Állítsa le a szivattyút, majd állítsa a szelepet a BACKWASH (VISSZAMOSÁS) pozícióba
2. Nyissa ki a csatornacső golyóscsapját
3. Indítsa el a szivattyút és végezze a szűrőtöltet tisztítás addig, amíg a váltószelepen lévő
kémlelőüvegben a zavaros víz le nem tisztul
4. Állítsa le a szivattyút, majd forgassa a kart a RINSE (ÖBLÍTÉS) állásba.
5. Kapcsolja be a szivattyút és működtesse körülbelül 10-20 másodpercig. Ez biztosítja, hogy
minden piszkos folyadék kiürüljön a szűrőből, és ne kerüljön vissza a medencébe
6. Állítsa le a szivattyút és helyezze a szelepet a normál FILTER (SZŰRÉS) pozícióba
7. Indítsa el a szivattyút

BACKWASH (VISSZAMOSÁS)
A szűrőtartályban lévő üvegtöltet tisztítását végzi. Az első jele, hogy szükség van a visszamosásra, hogy a befúvókon gyengébben jön a víz az eredeti állapothoz képest. Legalább egy-másfél hetente érdemes a visszamosást elvégezni.

RINSE (ÖBLÍTÉS)
BACKWASH (VISSZAMOSÁS) után használjuk ezt a funkciót és működtessük a szivattyút ebben az állásban 10-20 másodpercig. A BACKWASH funkcióval felkevert szennyezett vizet ürítjük ki a tartályból, megelőzve, hogy az visszakerüljön a medence vízébe. Ezután állítsa le a szivattyút és helyezze a szelepet a FILTER pozícióba a normál vízszűrésért.

FILTER (SZŰRÉS)
A medence vízforgatásának normál, szűrés üzemmódja. A mindennapos működés során ebben az üzemmódban használjuk a gépészetet. A vízforgató szivattyú előtti golyóscsapok
(szkimmer és alsó elszívó) legyenek nyitva! A szűrőtartály után, a befúvók felé menő szűrtvíz ágon lévő golyóscsap is minden esetben legyen nyitva.

WASTE (MEDENCE ÜRÍTÉS)
Ebben a pozícióban a vízforgató szivattyú kiszívja a medencéből és a
csatornacsövön keresztül leüríti a medence vizét. Ha a csatornacső nincs közvetlenül a csatornára kötve, gondoskodjon az elvezetésről. Amennyiben az alsó elszívó nem a medence alján, hanem az oldalfalán található, a szivattyú nem fogja teljesen leüríteni a medencét. Ebben az esetben figyelnünk kell arra, hogy időben kikapcsoljuk az ürítést, ne szívjon levegőt a rendszer.

1. Állítsa le a szivattyút,
2. Nyissa ki a csatornacső golyóscsapját
3. Fordítsa a kart WASTE állásba
4. Indítsa el a szivattyút
5. A medence leürítése után azonnal kapcsolja ki a szivattyút!

CLOSED (ZÁRT ÁLLÁS)
Akkor használhatja ezt a funkciót, amikor kitisztítja a szivattyú szűrőkosarát. A CLOSED állás megakadályozza, hogy visszafolyjon a szivattyúba a víz a szűrőtartályból. Ebben az állásban ne kapcsolja be a szivattyút, mert az károsodást okozhat! Zárt állásnál a szivattyú állást is el kell zárni.

RECIRCULATE (KERINGETÉS SZŰRÉS NÉLKÜL)
Szervizfunkció, ezt a funkciót nem használjuk normál üzemben. A funkció a szűrőtartály meghibásodása, szervizelése esetén, annak kizárásával is biztosítani tudja a medence vizének forgatását.

WINTER ❄
Téli üzemmód. Ebben az állásban minden csövön nyitva van a váltószelep. Leenged magából minden folyadékot. A medence téliesítése alkalmával használatos.

FIGYELEM! - A szivattyú szárazon üzemeltetve meghibásodik

 

Medence vízkezelés

Vegyszerezés kizárólag szkimmeren keresztül történhet. Egyéb adagolások károsíthatják a medence fóliáját, vagy a polipropilén medencetestet!
Hetente 10 m3-enként 1 dl algaölő folyadék adagolása a szkimmeren keresztül. Hetente 1-2 db 200gr-os multitabletta adagolása szkimmeren keresztül. A víz Ph és klór értékének ellenőrzéséhez használjon tablettás vagy papírcsíkos víztesztert. A medence normál Ph értéke 7,2 és 7,6 között ideális. Amennyiben a mért Ph érték alacsonyabb
használjon Ph+ vegyszert, amennyiben magasabb úgy használjon Ph- vegyszert a vegyszeren használható adagolási útmutató figyelembevételével.
Első lépésként mindig a Ph beállítása történjen! Rossz Ph szint mellett az egyéb vegyszerezés felesleges!!!
Főként kiadós és tartós nyári záporok jelentősen módosíthatják a medence Ph értékét, így a nagyobb esőzések után érdemes a medence víz Ph értékének vizsgálata és a Ph beállítása.


UV Fertőtlenítő:

A medence vizében előfordulhatnak klórra rezisztens baktériumok, melyeket a medence aknába szerelt UV lámpa segítségével. Az UV lámpában a szerkezet bizonyos rezgésszámon roncsolja a baktériumok DNS-ét, így megakadályozva a baktériumok szaporodását.
Bár az UV cső hatékony, de nem pótolja a medence vegyszerezés szükségességét, csak csökkenti a bejuttatásra váró vegyszer mennyiséget.
Az UV csövet időnként kb. 2 évente cserélni szükséges, melyre kérje medencés szakember segítségét.

PH Szabályozó berendezés:

A ph szabályozás szonda segítségével történik. A ph szabályozás csökkentésre van beállítva ami azt jelenti, hogy amennyiben a víz ph értéke magasabb a beállítottnál akkor a gép csökkenti a víz Ph értékét. Amennyiben a víz ph értéke alacsonyabb akkor a gép nem szabályoz. A szonda várható élettartama 1 év. A szondára biztosított garancia 3 hét. (A szonda beépítését érdemes a térrendezés elkészültével behelyezni. Ilyen esetben a kiszállást kiszámlázzuk)
A szabályozó rendszer kopó alkatrészeit és csöveit 2 szezononként cserélni erősen ajánlott a biztonságos üzemeltetés miatt. A ph csökkentő vegyszerhez Kristálysav, kénsav vagy sósav használata szükséges. Ezeket vagy tőlünk vagy uszodatechnikai szaküzletből javasoljuk beszerezni. A rendszer üres (vegyszer nélküli) üzemelése esetén a rendszer egyes elemei károsodhatnak, így ezeket cserélni kell.
A vegyszerek behelyezésekor ügyeljen rá, hogy levegő is jusson a kiáramló vegyszer helyére, ennek hiányában a vákum tönkre teheti az adagoló belső alkatrészeit. Téliesítéskor a szonda nem hagyható a csőben, azt fagymentes helyre kell helyezni és vízben tárolni. A gépről a szondát teljes egészében le kell csatlakoztatni. A szonda csatlakozót egy negyed fordulattal el kell fordítani óramutató járásának ellentétes irányba és lehúzható. 

Sóbontó:

A sóbontó a vízben oldott nátriumklorid (só) képes elektrolízis folyamat segítségével szétbontani nátriummá és klórrá, melyet (klór) továbbítva a medencébe gondoskodik a medence fertőtlenítéséről. A sóbontó készülék a gépészet működésével egyidőben termeli a klórt, amennyiben a gépészet nem működik akkor a sóbontás is leáll. A sóbontó LCD kijelzője megmutatja %-osan kifejezve, hogy a gép mennyi klórt termel (a maximális sótermelés általában 15 gr/h, mely egy 50m3-es medence klórellátásához is elegendő. A klórtermelést első alkalommal mi beállítjuk, de érdemes a tapasztalatok alapján a készüléken található fel-le gombbal a %-os termelést beállítani és finom hangolni az időszakosan elvégzett víztesztelésnek megfelelően, hogy ne legyen túlklórozva vagy alul vegyszerezve a medence vize.
Manuális változtatás szükséges lehet, amennyiben:
- A medencehasználat gyakorisága megváltozik (nő, csökken a használat)
- A szivattyú működési idejének megváltoztatásával
De további tesztelésre, ellenőrzésre ezekben az esetekben is szükség van.
A sóbontó nem képes befolyásolni a medence Ph értékét, így annak ellenőrzésére továbbra is szükség van!

BS Pool sóbontó készülék
BS Pool sóbontó részletes használati útmtuató

A medence gépészet működési idejének beállítása

A vízforgatás időtartama napi 6-12 óra a külső hőmérséklet függvényében. Minél melegebb az idő annál hosszabb időtartamban kell működtetni a vízforgató szivattyút. A vízforgató működését egyszerű időkapcsolós dugajzattal automatikus módon kezelheti.

Fóliás kézi adagolású vegyszeres medencék esetén érdemes 2 óránként legalább 2-5 percre bekapcsolni a vízforgatót, különben a szkimmerben lévő magasabb vegyszerkoncentráció átszivároghat a padlóürítőhöz a csöveken keresztül, és ott a fóliát elszínezheti vagy meggyűrheti.
Amennyiben a rendszerhez nem kapcsolódik hőszivattyús medencemelegítés, úgy a vízforgató működési ideje napon belül elosztva legyen beállítva. Ha van hőszivattyús fűtés rendszer úgy, a működési időt lehetőleg napközben egy időtartamban érdemes beállítani.
A sóbontó készülék (nem Intex típusú) „Timer” üzemmódjában a Sóbontó irányítani tudja a vízforgató szivattyú működési idejét, A működési időt a sóbontó készülék beállítási menüpontjában tudja megtenni. (ennek feltétele, hogy a szivattyú elektromos betáplálása a sóbontó készülék alján lévő dugaljhoz legyen csatlakoztatva.

Vízmelegítés, a medence víz-hőmérséklete

Általános rész

Bár mindenki szereti a meleg vizet javasoljuk, hogy a medence vízhőfoka ne emelkedjen 32 °C fölé (jakuzzi kivételével). Ebben az esetben ugyanis a medence fólia megnyúlhat, a gépészet egyes elemei meghibásodhatnak. (Laboratóriumi körülmények között kimutatható a fólia tartós magas hőmérsékletnek történő kitettség, amely garancia vesztéssel jár!) Amennyiben a medence vizének hőmérséklete tartósan 35 °C fölé emelkedik, már fennáll a veszélye a PVC csövek, szigetelések, kötőanyagok károsodásának is. Ezek javítása teljes burkolatfelbontással és komoly költségekkel is járhat. Amennyiben a medence fűtéssel vagy fedéssel rendelkezik kérem időnként ellenőrizze a hőmérsékletet és ha kell akkor a fedés nyitásával, vagy friss víz feltöltéssel csökkentse a medence vízhőfokát! 

Szolártakaró

A medence vizét, ha nincsen a medence felett fedés, illetve ha van fedés akkor a téli használat esetén érdemes szolártakaróval takarni. A szolártakaró (bubis fólia) bubival lefelé kell elhelyezni úgy a medence vizén, hogy azon gyűrődés ne legyen. Új szolártakaró esetén érdemes pár napig napos időjárás esetén a medence felszínén tárolni, hogy a rigid fóliából a gyűrődések kisimuljanak, majd 2 ember segítségével üzemi vízállás mellett méretre vágni. Amennyiben a medence vízfelszínén túllóg a szolártakaró, úgy egy esetleges nagyobb széllökés azt felkaphatja és károsíthatja a fóliát.

A fóliát feltekert állapotban (tekercselőn) érdemes árnyékba tenni, vagy fehér fóliával letakarni, mert a magas hőmérséklet hűtés nélkül károsíthatja a fólia szerkezetét, főleg, ha erős vegyszeres vízből került feltekercselésre.

A szolárfóliánál ha "ki vannak pukkanva a bubik", vagy 1-2 lyuk van a fólián akkor még rendeltetésszerűen használható. A gyakori erős vegyszerezés valamint a takarás nélküli feltekercselés magas hőmérséklet esetén a bubik levállását jelenti, extrém esetben vagy a fólia élettartamának végén töredezik a fólia. Ekkor a szolártakarót cserélni kell.

Medence Hőszivattyú

A szivattyú optimális működése érdekében a gép mögött 30 cm, előtte 200 cm, oldalra 150 - 150 cm szabad helyet érdemes hagyni. A levegő lekorlátozása egyrészt rontja a működés hatásfokát, másrészt meghibásodást okozhat. Ezért a növényektől levelektől, pelyhektől időnként kefével megtisztítandó a külső, (főként hátsó) borítás A medence hőszivattyú a medence melegítésére szolgál. A hőszivattyú akkor működik, ha a szivattyún átáramlik a víz, egyéb esetben automatikusan leáll és P3 hibakódot ír ki Fairland hőszivattyúk esetén. A medence hőszivattyún lévő gombokkal egyszerűen be tudja állítani a kívánt hőfokot, melynek elérésével a hőszivattyú teljesítménye, hangja visszaesik, így halkabban működik és kevesebb áramot fogyaszt.
Amennyiben P3 hibakódot ír a hőszivattyú akkor a következőket tegye:

-Ellenőrizze, hogy működik-e a vízforgató szivattyú és Filter álláson van-e a fejszelep
-Ellenőrizze, hogy a hőszivattyúhoz kimenő ágon mindkét golyóscsap nyitva van és a ki és bemenő ág közötti elkerülő golyóscsap zárva!
-Végezzen visszamosást a rendszerben

Téliesítéskor a víz csatlakozások eltávolítandóak, a víz a csövekből az aknában kiengedésre kell, hogy kerüljenek, valamint áramtalanítani kell a készüléket.

Medence Fűtőpatron

A fűtőpatront mindenképpen egy elkerülő (bypass) ágba kell beépíteni, úgy, hogy ezen az ágon vagy magában a fűtőpatronban legyen áramláskapcsoló. A Fűtőpatron villamos oldalát kizárólag képzett villanyszerelő építheti be, úgy, hogy az árambeáplálási körbe egy fázisazonos mágneskapcsolót épít be, mely mágneskapcsoló a következő feltételek sorbakötése esetén közvetíti az áramot

  • Túlmelegedésgátló nem tilt le (beépítve a fűtőpatronba)
  • A Termosztát alapján a kívánt hőmérséklet magasabb, mint a medence vízhőmérséklete (beépítve a fűtőpatronba)
  • Az áramláskapcsoló vízáramlást észlel (beépítve a fűtőpatronba)

Amennyiben a fenti követelmények valamelyik nem felel meg, úgy a fűtőpatronnak nem szabad fűtenie a medence vizét. Ellenkező esetben a csőhálózat leolvadására kerül sor, mely nem jelent garanciális meghibásodást. Egyéb feltételeketért kattintson az alábbi használati útmutatóra

Fűtőpatron kezelési útmutató

Medence Világítás

A medence világítást csak az általunk biztosított transzformátorral együtt lehet használni. A transzformátor bekötéséhez érdemes villanyszerelésben jártas szakember segítsége. A trafónak a tető leszerelése után két részét lehet megtalálni az 0-12 jelöléssel ellátott részre kell kötni a lámpá(ka)t, a másik részre a kapcsolt szálat, mely történhet távirányítóval, időkapcsolóval, dugaljjal, vagy egyéb módon a tulajdonos döntése szerint a villanyszerelővel egyeztetve. A világítási teljesítmények összesítése Voltban nem szabad, hogy meghaladja a transzformátor VA érétkét. A transzformátor és az izzók távolságát a lehető legkisebbre érdemes venni, így a kábelen nem veszik el a "jel" a világítás erősségéhez.

300W reflektor

A legerősebb világítási a medencében, bár a fogyasztása a legmagasabb. A fogyasztása lámpánként 300W óránként. 

Fehér Led világítás

Korszerű energiatakarkos világítási forma. Különösebb beállítást, odafigyelést nem igényel.

Színes Programváltós led világítás (alapkiszereltség)

Egy lámpás felszerelésnék külön odafigyelést nem igényel. Több lámpás felszerelés esetén az izzók kábelezésénél figyelni kell arra, hogy a legközelebb lévő izzó kábele ne legyen rövidebb mint a legmesszebb lévő izzó kábelének a 66%-a. (azonos kábelhossz javasolt minden izzóhoz). Ez azért fontos, hogy a program ne más jelet küldjön az együtt működő lámpához. 4 lámpa felett vezérlés javasolt.

A lámpákat bekötés után 5 percre be kell kapcsolni, majd kikapcsolni. Az 5 perces időtartam alatt a lámpák összehangolódnak, és utána azonos programot játszanak. Amennyiben 2 hétig nem kapcsolják be a lámpát, úgy az összehangolás folyamatát (előző mondat) elölről kell kezdeni.  

Színes Színkörös led világítás (prémium)

Programvezérlő használata kötelező. A kiépítés a fenti színes programváltós lámpával megegyezően kell megtenni. A színkörős izzók esetén 4 eres kábelt kell bekötni a betáphoz, hiszen ennél az izzótípusnál a táp, piros, kék, zöld jeleket egyenként küldi a vezérlő az izzónak, hogy azonos jelet (színt) kapjon az izzó a vezérlőtől. A kábel méretét mindig a beszerelendő lámpa beépítő elemének a tömszelencéjéhez kell igazítani. Ennek elmulasztása később problémát okozhat!

Medence egyéb termékek használata

Medence létra 

A medence létrát a bebetonozós hüvely távolabbi csavarjánál földelni kell. Erre a létra csomagjában földelési kábel mellékelve van. Amennyiben ez valami miatt nem áll rendelkezésre, úgy egy egyszerű kábellelt saruval rögzíteni kell a medence rögzítő csavarjához, majd a kábel másik végét a létra alapjául szolgáló betonba le kell fúrni.
A rozsdamentes létránál a víz és a környezet potenciáljának eltérése miatt barna foltok alakulhatnak ki, melyet inox tisztító szerrel (neta inox nálunk is kapható) eltávolíthatók. Szezononként maximum 2-3 alkalommal erre szükség is lehet. (garanciális meghibásodás csak abban az esetben érvényes, ha magát a létra testet támadja meg a rozsda, felületi foltra a garancia nem vonatkozik.
A létra behelyezésekor is kivételekor FOKOZOTTAN ÜGYELJEN A LÉTRA ALSÓ TÁMASZTÁSÁNÁL LÉVŐ GUMITAPPANCS MEGLÉTÉRŐL. ENNEK HIÁNYÁBAN A LÉTRA A MEDENCE FÓLIÁT KIVÁGHATJA!!!
Sóbontós rendszer esetében egy földelt gyököt teszünk a csövezésbe, mely arra hivatott, hogy összegyűjtse a létra helyett a szennyeződéseket. Ennek a hüvelynek a cseréje évente javasolt!

Medence takarító robot

A medence takarító robot az Ön kényelme érdekében alkalmas a medence rendszeres takarítására. A medence takarító robotok kizárólag vízben működhetnek. Szárazon való futásuk ellenőrizhető szoftveresen és garancia vesztést okoz!!!
A robotot szűrőkosár nélkül használni tilos!
A robotok használatakor a tápegység a parton kell, hogy maradjon az vízbe nem kerülhet, így a kábelt úgy kell letekerni, hogy a tápegységet a vízbe ne húzza be a robot. A robot kábelét kutyától, gyerektől, fedés kerekeitől elzárva kell tartani, azok megsérthetik azt, ami nem jelent garanciális javítást.
A takarítás ciklus végén a robot a vízből kiemelendő. Amíg a robot vízben van addig a kábelnél fogva húzható azonban a víz felszínénél kizárólag a fogantyúval emelhető ki a robot a vízből. A kiemelés után tisztítsa meg a szűrőzsákot, vagy a szűrő kosarat, valamint mossa le a robotot tiszta vízzel. Téliesítéskor a robot fagymentes helyen tartandó, vagy kérje téli robot tárolásunkat, melynek keretében a robot belső alkatrészeit megtisztítjuk a hosszabb élettartam érdekében.

Medence téliesítése

A téliesítés menetéről külön cikkünket Kattintson ide!

 

Medence tavasziasítás

A tavaszi medencenyitáskor téliesítés során elvégzett munkálatok visszaállítását kell megtenni, valamint ellenőrizni a víz vegyszerezettségét, szükség szerint vegyszerezni, valamint kitakarítani a medencét.

Jótállás és Garancia


A garanciális feltételek betartásával a megrendelt medencetestre a Vállalkozó 1 év jótállást és 2 év szavatosságot, és 10 év vízzáróságot vállal. A gépészeti elemekre 1 év jótállást és 1 év szavatosságot vállal, kivéve ha az ügyfélajánlat másként nem rendelkezik, a továbbiakban pedig a törvényben előírt módon gondoskodik a szervizellátásról és a szükséges alkatrészek rendelkezésre állásáról. Nem tartoznak garanciális kötelezettség körébe a gyorsan kopó alkatrészek (pl. tömítések stb.), valamint az esetleges nem rendeltetésszerű működtetés következményei.
A jótállás nem vonatkozik külső elemi károkra. A gyártó/forgalmazó kötelezi magát, hogy a jótállási időn belül az anyag illetve gyártási rendellenességből adódó hibákat a törvényben előírt módon kijavítja. Az alkatrészcsere csak az adott alkatrészre hosszabbítja meg a jótállási időt. A jótállási kötelezettség nem terjed ki sem az elhasználódás okozta elváltozásokra, sem természetes kopásra, ezek helyrehozatalára, vagy a helytelen üzemeltetés közben történő meghibásodásra, illetve helytelen vegyszerhasználatból eredő károsodásokra. A vállalkozó jótállási kötelezettsége megszűnik, ha az üzemeltetés során nem megfelelő használat történik. A vállakozó csak az általa végzett telepítések esetén vállal garanciát, a helytelen telepítés következtében felmerülő problémák elhárítására. A polipropilén medencék esetén a garancia nem vonatkozik az ülőpad és a lépcső elvállására, mert az várhatóan a helyeteln (víz nélküli, vagy alacsony vízállás mellett történő) használat mellett történt. A műanyag medencék csak vízzel megtelítve használhatóak!
Villamossági bekötést igénylő eszközök beüzemelése csak hivatalos villanyszerelő általi bekötéssel történhet. A nem megfelelő szakemberrel történő beszerelésért felelősséget nem vállalunk!
Az automata vegyszeradagolás érzékelőinek garanciális időtartama 1 hét. Javasolt az automata vegyszeradagolás végső bekötését a térrendezés után bekötni. A későbbi bekötés esetén egyszeri kiszállási díjat számítunk fel (ezen alkalommal csak a szondát helyezzük a már kiépített rendszerbe és kezdődik el az automatikus vegyszeradagolás) A tapasztalatok szerint az ilyen elhelyezés az első szondacserének időtartamát meghosszabbítja (A térrendezés, földmunka során felmerülő szennyeződések eltéríthetik a mért értékeket és tönkre tehetik a szonda minőségét) A szondák cseréje minden szezonban javasolt. A szonda újra kalibrálása nem jelent garanciális kiszállást!

Használati útmutatók a készülékekhez

Gyakran Ismételt Kérdések

Medence gépészet
 
Hány órát menjen a vízforgató berendezés egy nap?

A vízforgatás időtartama napi 6-12 óra a külső hőmérséklet függvényében. Minél melegebb az idő annál hosszabb időtartamban kell működtetni a vízforgató szivattyút. A vízforgató működését egyszerű időkapcsolós dugajzattal automatikus módon kezelheti.

Mivel tudom megoldani a gépészet időzíthetőségét?

Egyszerű, 220V-os, hálózati aljzatra dugható időkapcsolóval. Ezt a gépészeti szerelés után a villamos bekötést végző szakembertől beszerezheti.

Elvégezhetem én a medence téliesítését/tavaszi nyitását?

Alapvetően igen, de mivel az első téliesítés alkalmával kiegészítők vásárlására lesz szükség, javasoljuk, hogy először szakemberrel végeztessék el a téliesítést. A továbbiakban akár sajátkezűleg is elvégezhető a művelet. A téliesítés elvégzéséhez természetesen mi is állunk rendelkezésére.

Miért zöldül a medence víze, ha van sóbontó és ph mérő is?

Több dolog is okozhatja a víz elszíneződését. - A leggyakorabban a medence ph értéke nem megfelelő - Érdemes kézi mérővel rá ellenőrizi - Nem megy elég időt a vízforgatás, így a sóbontó készülék sem - Túl alacsonyra van állítva a sóbontó készülék - A sóbontó celláin kálciumlerakódás van - esetleg már elhasználódtak.

Hogyan takarítsam a medencémet?

A medence kézi porszívózásának menete: 1. Állítsa le a vízforgató szivattyút 2. A teleszkópos nyélre rögzített porszívófejhez csatlakoztassa a flexibilis porszívócsövet 3. Tegye a porszívófejet a vízbe és merítse a porszívócsövet a víz alá. 4. A porszívótárcsa segítségével csatlakoztassa a porszívócső végét a szkimmerbe. 5. Zárja el a padlóürítő golyóscsapját. Nyissa ki a szkimmer golyóscsapját. Amennyiben porszívócsatlakozóval szerelt a medence, zárja el a szkimmer golyóscsapját is és nyissa ki a porszívócsatlakozó golyóscsapját. Nyissa ki a befúvók golyóscsapját. 6. Tegye a váltószelepet FILTER (SZŰRÉS) üzemmódba. 7. Elkezdheti a porszívózást Amikor érzi a porszívófejen, hogy csökken a szívóerő, végezzen VISSZAMOSATÁST (BACKWASH). Minden visszamosatásnál ellenőrizze, hogy a szivattyú szűrőkosara felfogott-e durva szennyeződéseket. Amennyiben igen, folyóvízzel öblítse ki a kosarat. A szivattyú szűrőkosár tisztításakor zárja el a szkimmer, a padlóürítő és a porszívóág golyóscsapját. A váltószelepen a CLOSED (ZÁRT) állás megakadályozza, hogy visszafolyjon a szivattyúba a víz a szűrőtartályból. Folytassa a porszívózást és a VISSZAMOSATÁST (BACKWASH), ameddig szükséges. Amennyiben automata medenceporszívót szeretne vásárolni, keressen bennünket bizalommal. Kollégáink állnak rendelkezésére, és segítenek a porszívó kiválasztásában, beüzemelésében is.

Annyit ír ki a sóbontó, hogy "Low salt". Mit tegyek?

Valószínű alacsony a sószint a medencében - ez lehet eső/ utántöltés miatt - erre van só szint mérő - az extrem tipusú gépeknél a salt gomb megnyomásával 1 perc után a készülék kiírja a hozzávetőleges értéket - ennek 4000 ppm-nek kell lenni - továbbá a cella tisztasága is befojásolja, hogyan adagol a készülék.

Nincs vízáramlás a szkimmeren keresztül.

Érdemes félig elzárni a padlóürítöt hogy a motoor nagyobb szivóerőt kapjon a szkimmerből, illetve egy visszamosát csinálni a rendszerben.

Csak búg a motor, mit tegyek?

A téli időszak után előfordul, hogy a motor nem indul el, hanem csak hangosan búg. Nem kell megijedni! A téli időszak után előfordul, hogy a csúszógyűrű a járókerékhez hozzátapad. Fontos ilyen állapotban ez eltörheti a csúszógyűrűt. Miután áramtalanította a motort, távolítsa el a motor hátulját és kézzel tekerje meg a javasoljuk, hogy a szedje le a hátulját, tekerje meg kézzel Fontos kihúzott állapotban, ha csak búg a motor emiatt van. A csúszógyűrű kopó alkatrész 3 hó garancia.

Enyhe a víznyomás a befúvókön, nem úgy fújják a vízet mint régen...

Visszamosást kell csinálni a rendszerben.

A medence hőszivattyúm E3 hibaüzenetet ír ki.

Nincs elég áramlás hőszivattyúban. - Ellenőrizzük a hőszivattyú bípass ágát, hogy nyitva legyen. Leaglább 2 - 4m3 / órás áramlást kell a kászüléknek biztosítani ellenkező esetben leáll.

Nehéz a váltószelep karját mozgatin.

Valami szennyződés kerülhetett a váltószelep tömítése alá. Ezt okozzhatta az, hogy járó motor mellett állították más állásba. Idővel a szennyeződést a víz komossa, viszont eredményeként addig a váltószelepet nehezebben lehet át állítani, valamint egy későbbi váltszelep cseréhez is vezethet.

Homok kerül a medencébe a befúvókon keresztül!

Amennyiben a váltószelepet úgy állították át más állásb, hogy a motor nem volt leállítva úgy előfordulhat, hogy szennyeződés került a tömítés alá. Idővel ezt ki fogja mosni a víz, de le-het, hogy váltószelep cserére lesz szüksés. Illetve amennyiben csak egy befúvó fúj be homokot, úgy valószínű, hogy a homokszűrő tartályban eltört az eggyik kollektor kar, amit cserélni kell. Medence szivattyú fordítva lett bekötve.


PP medence

Mitől hullámos a pp medence oldala/ alja, ha nincs benne víz?

Röviden a hőtágulás miatt. :) A medence pp anyag hőtágulás méterenként akár 3-4 cm is lehet. Bár a medencéinket oldalmerevítőkkel gyártyjuk, ez sem akadály akadályozza meg, hogy a medence oldala behullámosodjon.

Kell a medencéhez építési engedély?

50m3 alatt Magyarországon magáncélú kerti medencékhez nincs szükség építésiengedélyre. Kivételt képez a különösen védett természeti környezetbe szánt medence építés, feltételeiről a helyi önkormányzatoknál kell érdeklődni.


Fóliás medence

Kell a medencéhez építési engedély?

50m3 alatt Magyarországon magáncélú kerti medencékhez nincs szükség építésiengedélyre. Kivételt képez a különösen védett természeti környezetbe szánt medence építés, feltételeiről a helyi önkormányzatoknál kell érdeklődni.


Polikarbonát medencefedés

Szabad-e gőztisztítóval tisztítani a fedést?

Nem javasoljuk, mert megsérülhet az UV állósága. A takarításhoz a magasnyomású mosót ajánljuk. A vízkő-lerakódáshoz pedig az ecetes oldatot.