A medence kiválasztásánál és kivitelezésnél számos olyan fogalommal és eszközzel találkozunk, amivel legtöbbünk a mindennapokban nem. 

Célunk, hogy az alábbi leírás segítsen megérteni a medencékkel kapcsolatos legfontosabb eszközök feladatait.

Valamint, hogy a medence típus kiválasztása és a kivitelezés előtt tisztázzuk a különbségeket. 

 

Alga: Levegőből jutnak a vízbe spórák formájában. Egészségügyi veszélyt nem jelentenek, de zöldes barnára színezik a vizet és a burkolatot csúszóssá teszi. 

 

Algamentesítés: Az alga a növényi mikroorganizmusok, melyek a baktériumok táptalaját képzik.  A megfelelő medence vízminőséghez elengedhetetlen  a víz és a medence felületének algamentesítése. 

 

Automata medence redőny: Automatikusan le és feltekeredő merev medence takarás. Védi a medence vizét, valamint óvja a gyerekeket, kisállatokat a vízbe eséstől. Érdemes a medence tervezésekor már erre is gondolni. 

 

Biomedence: Mesterségesen létrehozott vízzáró szigeteléssel vagy fallal elkészült tómeder, ami fürdésre alkalmas. A medence kerüli tér vízinövényekkel kerül betelepítésre.

 

Befúvás: A szűrés követően a tisztított víz visszaáramoltatása a medencébe. Süllyesztett víztükörnél a medence falában, míg a feszített víztükrű medencéknél az aljzatban helyezkedik el. 

 

Befúvó: A szűrt víz bevezetésére szolgáló egység. Lehet állítható vagy fix kiömlő nyílású. Megjelenésében több típusa létezik, akár több színben is.  

 

Bukóél: A feszített víztükrű medencék vízszintjét meghatározó elem. 

 

Ellenáramoltató: A medence falába épített vagy utólag belógatott befúvó egység, ami egy nagy teljesítményű szivattyú használatával lehetővé teszi, hogy  akár 80 m3/h sebességgel áramoltatja a vizet. Lehetővé teszi, hogy kisebb medencében is lehessen úszni. 

 

Előre gyártott műanyag medencék: Poliészter vagy polipropilén anyagú kész medencék, amit általában üzemben előre gyártanak le. 

 

Előszűrő: A vízforgató szivattyú tartozéka, amin lehet egybeépített vagy külön csatlakoztatott kivitel is. Feladata, hogy megakadályozza a nagyobb szennyeződések szivattyúba jutását. 

 

Élményelemek: Olyan medence kiegészítők, melyek komfortosabbá teszik a medence használatot. Pl.: nyakzuhany, vízköpő, vízkés, sodrófolyosó, masszázs elemek, csúszdák

 

Fenékürítő: Vízelvezető, amit medence építéskor a legmélyebb ponton kell elhelyezni. Segítségével teljesen leereszthető a medence, valamint a vízforgatásnál is szerepe van. 

 

Felállítható medence: Közvetlenül a talajra állított , könnyen összeszerelhető, önhordó, fém- vagy fóliaanyagú medencék. Egyszerűbb gépészettel ellátva vagy gépészet nélkül.

 

Fertőtlenítés: A medence vizének fertőtlenítése a víz csíramentesítését jelenti. 

 

Feszített víztükrű medence: A feltöltött medence vize kifut a partra a bukóél irányába. A víz a túlfolyó vályún keresztül távozik és padló befúvókon keresztül jut vissza a medencébe. 

 

Gépház: A szűrő-forgató berendezések helyet adó helyiség. Itt kap helyet az elektromos kapcsolószekrény, vegyszer adagoló rendszer, ellenáramoltató szivattyú,  és a hőcserélő is. Lehet földfelszíni vagy épített földbe süllyesztett, esetleg polipropilénből (pp) készült akna is.  

 

Hőszivattyú: Fordított hűtőberendezés, amivel a medence vizét lehet felfűteni. 

 

Kiegyenlítő tartály: Feszített víztükrű medencéknél van rá szükség. A túlfolyúvályúból érkező víz fogadására és tárolására szolgál.

 

Mágneses vízkezelés: A víz kalcium-karbonát-kiválásának megakadályozására alkalmazható módszer. 

 

Medence fólia burkolat: A medence vízzárósságát biztosító lágy PVC burkolat. Több vastagságban elérhető. Ultrahanggal hegesztett vékonyabb fóliákat ( 0,2 - 0,75 mm) előre legyártják a medence pontos méreténél kicsit kisebbre. A vastagabb ( 1,5 - 2,0 mm) 

medence fóliákat a helyszínen kivitelezés helyszínén hegesztik össze a medencére szabva.

 

Medencefűtés: A medence fűtése meghosszabbítja a fűtési szezont. Medence takarással még hatásosabb. 

 

Pelyhesítés: Kémiai anyagok segítségével (alumínium-szulfát) a szűrő által is szűrhető méretűre, pelyhekhez köti  az apró anyagokat. Leggyakrabban ezek felelősek a víz zavarosságáért. 

 

Pezsgőfürdő: 35°C feletti kis- és közepes méretű medence, erős masszírozó vízsugárral. 

 

A pH érték szabályozás: A medence vizének ideális pH- értéke 7,0 - 7,4 között van. Magán medencéknél heti rendszerességgel érdemes ellenőrizni. Lehet kézi teszterekkel is ellenőrizni, de lehetőség van automata vízkezelő rendszer telepítésére is.

 

PVC csőrendszer: A medencevíz be- és kivezető szerelvényeit a gépházban lévő berendezésekkel összekötő nyomásálló csőrendszer. 

 

Süllyesztett víztükrű medence: A feltöltött medence vízszintje a medence felső pereménél alacsonyabban van. A szkimmer közepénél. 

 

Szegélykő: A medencét körülkeretező burkolat. Fontos, hogy csúszásmentes legyen a balesetek elkerülése végett. 

 

Szivattyú (vízforgató szivattyú): Feladata, a medence víz mozgásban tartása. A szennyezett vizet eljutasa a szűrő tartályhoz majd a tisztított vizet a medencébe. Részei: előszűrő,motor és szivattyúház

 

Szkimmer (fölöző): A víz ezen keresztül áramlik be a szűrő tartályba és ez szívja le a víz felszínén úszó szennyeződéseket is. 

 

Szűrőtartály: Homokkal vagy üveggel töltött tartály ami megszűri a keresztül áramló vizet. 

 

Téli takaró: A kültéri medencéket a téli időszak alatt védi az elszennyeződéstől, valamint biztosítja fényzárást. 

 

Téliesítés: Medence felkészítése a téli időszakra, a téli fagykárok elkerülése érdekében.

 

Töltő-ürítő medence: A medence teljes vizét lecserélik meghatározott időközönként.

 

Túlfolyóvályú: Feszített víztükrű medencék esetén szükséges a túlcsorduló vizet gyűjti össze, amit a kiegyenlítő tartályba vezet.

 

Váltószelep: Kézi vagy automata vezérlésű szeleprendszer, ami a vízforgató berendezés különböző funkcióinak ellátására szolgál. 

 

Vízzáróság: A medencék legfontosabb tulajdonsága. Hidegburkolat (mozaik, csempe) esetén a betonszerkezetnek kell vízzárónak lennie. A pluszban felkent vízszigetelő réteg biztonsági céllal készül. Magában nem elegendő a vízzáróság megőrzéséhez. Fóliás medence esetén a fólia rendelkezik vízzárósággal, ebben az esetben nincs szükség vízzáró betonszerkezetre. 

 

MEDENCE TÍPUSOK

 
Épített medencék

Epitett_medence


Bővebben...

PP medencék

PP_medence


Bővebben...

Fémpalástos medencék

Fempalastos_medence


Bővebben...

 

SZOLGÁLTATÁSAINK

 
Medence gépészeti szerelés

Medence_gepeszet

Magán és közületi medencék gépészeti szerelése és felújítása. 


Bővebben...

 

Medence fóliázás

Medence_foliazas

Magán és közületi medencék fóliázása és újrafóliázása.


Bővebben...

 

 

Medence karbantartás 

Medence_teliesítes

Medencék havi karbantartása, tavaszi beüzemelésük/ téli zárásuk.


Bővebben...

 

KÉRDÉSE VAN?

Kollégáink készséggel válaszolnak minden kérdésére! Keressen bennünket bizalommal!