Polipropilén medence telepítés napi teendők

Hamarosan sor kerül a medence kiszállítására telepítésére.

Kérjük olvassa végig jelen tájékoztatónkat, és amennyiben kérdése lenne jelezze felénk: 06-70-669-7597Kérjük ellenőrizze a felsorolt tételeket:

◦ A medence munkagödör a megadott méretre lett kiásva, tehát a medencetest mérete plusz minden oldalon 30 cm, a gödör alján is
◦ Az XPS hőszigetelés rendelkezésre áll, és el van helyezve a munkagödörben. (javasolt Tesa szalaggal leragasztani, hogy a medence behelyezésekor ne mozduljon el a hőszigerelés
◦ Kerti locsolócső rendelkezésre áll elegendő hosszúságban a medencéig, illetve az aknáig (tehát a vízvételi lehetőség biztosított)
◦ Kültéri hosszabbító rendelkezésre áll az aknáig
◦ Az akna es a munkagödör között nincs földsáv, a csövek szabadon átvezethetőek

Az fenti feltételek meghiúsulása esetén nem garantáljuk, hogy a medence kijelölt telepítés napján elkészül. A többlet kiszállás és a kivitelezési szerződési feltételeinkben meghatározott gépész óradíjat számoljuk az utazás és a helyszínen töltött időtartamra.

Teendők a medence telepítésének a napján:Munkatársunk feladatai:

- A medence vízátvezetők, lámpa, ellenáramoltató beszerelése a medence testbe
- A medence csövezése a gépészeti aknáig
- A medence gépészet összeszerelése

A megrendelő feladatai:

- Vízvételi lehetőség (megfelelő vízhozamú kerti locsolócső) biztosítása

- Áramvételi lehetőség (220V-os dugalj és hosszabbító) biztosítása
- Az alsó szigetelés elhelyezése a medence alatti betontest teljes terjedelmében (javasoljuk 5-8 cm széles "Tesa" szalagokkal való rögzítést a medence megérkezése előtt)
- A medence test elhelyezése a munkagödörben, végleges pozícióba állítás
A polipropilén medence elhelyezéséhez szükséges munkaerő szükséglet :
4,5 x 2,5 x 1,2 m medenceméretig – 4 életerős munkaerő
6 x 3 x 1,5 m medenceméretig – 6 életerős munkaerő
6 x 3 x 1,5 m medencemérettől – 8 életerős munkaerő
A fenti munkaerő szükséglet a bevont személyek fizikai állapotától és a terepviszonyoktól függően több is lehet!
- A medence alá beeső föld, sóder, törmelék ellenőrzése a medence behelyezése után, szükség esetén a törmelék, föld eltávolítása. A csövezés, töltés után a bentragadó törmelék, föld sértheti a medencét.
Az ellenőrzés során érdemes mezítláb körbesétálni a medence alján és ellenőrizni a medence eltartását. Amennyiben az aláesett törmelék később derül ki, úgy a medence bekötéseket újra kell készíteni, aminek az anyagi vonzata a megrendelőt terheli.
Amennyiben a behelyezés során a medence alját és oldalát erőhatás éri (kő, kerítés, fatrözs, szikla) úgy a medence anyaga kifehéredhet, extrém esetben eltörhet. A kifehéredés nem javítható, de nem jelent vízvesztést. Amennyiben a medence eltörik úgy helyszíni javításra van szükség, melyre külön árajánlatot küldünk
- A medence test beállítása a meglévő tereptárgyakhoz való távolság ellenőrzése (párhuzam, merőleges)
- Oldalsó szigetelés (EPS) méretre vágása és behelyezése a függőleges oldalsó merevítők közé
- Csatorna csatlakozás esetén a csatorna biztosítása, vagy csatornáig árok biztosítása a kivezető csövekhez
- A medencetest és a gépészeti akna oldalsó visszatöltése

XPS hőszigetelő lapok elhelyezés behelyezés előtt

Polipropilén medence telepítésnapi teendők
XPS hőszigerelő lapok a behelyezés előtt elhelyezve a munkagödörben. Faltól - Falig és tesa szalaggal leragasztva, hogy ne csússzon el a medence pozicionálásakor
Hőszivattyú rendelése esetén
(ideális elhelyezés: A gép előtt 2 méter, mögötte 40 cm, oldalt 1,5-1,5 méter szabad levegő. Kisebb hely is elegendő lehet, de ekkor a hőtermelés nem lesz ideális). A hőszivattyú előre hideg levegőt fúj, kérjük ennek is figyelembe vételét a hőszivattyú helyének meghatározásakor!
Megrendelő feladatai:
- Stabil betonalap biztosítása a hőszivattyú berendezésnek a hőszivattyú végleges szintjén
- Árok ásása a gépészeti aknától hőszivattyú berendezésének a hátsó részéhez lehetőleg derékszögű árokkialakítással. (minimum 25 cm széles és 25 cm mély)
- Előre jelezni, amennyiben a hőszivattyú berendezés 5 méteres távolságon kívül van a gépészeti aknától számítva.
- Amennyiben a hőszivattyú mellé 1 fázisú, 3 eres legalább 2,5 vastagságú kismegszakítóval áramtalanítható kábel található, úgy annak a bekötését megoldjuk. Egyéb esetben a villanyszerelés nem képezi az árajánlat részét. Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésre úgy egy későbbi alkalommal tudjuk bekötni a hőszviattyút. Erre az alkalomra kiszállási és munkadíjat számolunk!

Amennyiben a hőszviattyú alapja nem a talajszinten van, úgy a hőszviattyú elhelyezése (szerelvény és fizikai megemelés) a megrendelő feladata! (konzol, tető, stb). Munkatársunk megfelelő munkakörülmények esetén a hőszivattyú vízoldali bekötését vállalja. Tetőre történő felszerelés esetén nem tudjuk garantálni, hogy munkatársunk a szerelést el tudja végezni a telepítés napján. Az ebből eredő többlet költségeket kiszámlázzuk!

Hőszivattyú stabil alapon telepítéskor

Polipropilén medence telepítésnapi teendők
Ideiglenes stabil betonalap hőszivattyúnak. A szivattyú odalán árok van kialakítva, hogy a csöveket az aknától a szivattyúhoz tudjuk vezetni.

A medence oldalsó visszatöltésének folyamata:- Földnedves beton (CKT) biztosítása (homok, kavics, sóder, agyag vagy folyékony beton nem alkalmas a visszatöltéshez!)
- Visszatöltés nélkül maximum 30 cm víz lehet a medencében ennél nagyobb víztöltés esetén (külső visszatöltés nélkül) a medence test sérülhet, ami nem garanciális javítást jelent)
- A visszatöltés körben és folyamatosan történjen nagy mennyiségű töltőanyag betöltése a medence testet deformálhatja
- A töltés nedvesítése folyamán fokozottan ellenőrizzük a külső töltés nedvességtartalmát. A túl híg töltés esetén az ellenállás csökken
- A medencét fokozatosan töltsük fel vízzel, így biztosítva az ellenirányú tartást, ezzel elkerülhető a medence oldalfalának "hasasodása".
- A lépcső és a pad környékén ügyeljen a tömörítés minőségére, mert amennyiben a víz a lépcső/pad hegesztésénél kinyomja a medence oldalát, (megfelelő tömörítés híján), úgy a lépcső és a pad hegesztése elválhat a medence oldalától, ami nem jelent garanciális javítást. A javítás térítésköteles és további munkálatokat igénylehet! - A medence vízszintje mindig legyen kb. 20 cm-rel magasabban, mint az oldalsó feltöltés szintje.
- A csövek elvezetését mindig támasztott módon vezetjük a visszatöltésnél fokozottan ügyeljenek, hogy a csövek mentén erős döngölés ne történjen.

A medence oldalfalának egyenességét egy 2 méter hosszú léc segítségével tudjuk ellenőrizni, úgy, hogy a léc alját a medence aljához igazítjuk a tetejét pedig zárjuk a medence éléhez.

Amennyiben a medence test kifelé hajlik, úgy a töltőanyagot kézi döngöléssel addig kell igazítani, amíg a medence oldala egyenes nem lesz.
Amennyiben a test befelé hajlik, úgy a külső tömörített rész lazítása szükséges.

A szkimmer oldalon érdemes a peremet összefogni egy léccel és a töltés idejére egyenesen tartani.

A megfelelő tömörödés elérése érdekében a medence körülötti feltöltött területet a feltöltés után naponta locsolni kell. Igény szerint a visszasüllyedt földet pótoljuk! Ezzel a módszerrel 1-2 hét után kialakul a végleges, stabil állapot. A stabil állapot elérése után a medence igény szerint körbebetonozható, járólapozható, esetlegesen rákerülhet a szegélykő, kialakítható körülötte a végleges felület és térrendezés. (A további süllyedés megakadályozása mindig a tereprendezést, külső burkolást készítő vállalkozó felelőssége)
Amennyiben a medence padló és a medence pereme közé helyezett egyenes léc és a medence oldalfala közötti távolság meghaladja a 2 cm-t az a vízzáróság garanciavesztését okozza! A javításkor kiszállási, munka és anyagdíjat számolunk! A sürgős javítás garantálni nem tudjuk!

Nem megfelelő visszatöltés

Polipropilén medence telepítésnapi teendők
PP műanyag medence helytelen visszatöltéséből adódó hiba. A nem megfelelő visszatöltés garanciavesztést okoz!

Nem megfelelő visszatöltés

Lépcső elválás a hibás visszatöltés miatt.
PP műanyag medence helytelen visszatöltéséből adódó hiba, hogy a lépcső elválik a faltól. A nem megfelelő visszatöltés garanciavesztést okoz!

A gépészeti akna visszatöltése:- Az aknát SEMMIKÉPP ne töltsük vissza lezáratlan, fedő nélküli állapotban. Ez az akna deformálódásához fog vezetni. Homok, kavics, sóder, vagy folyékony beton itt sem alkalmas a visszatöltésre.
- Az akna pereme 5 cm-rel legyen magasabban mint a burkolatszint, ezzel elkerülhető a későbbi csapadékvíz befolyása az aknába.
- Amennyiben a téliesítéskor még az akna melletti föld mozog, illetve nem készült el a végleges térburkolat, úgy javasoljuk, hogy a téliesítés után a rendszert vízmentes állapotban szereljék össze, hogy a föld alatti csövek az első télen ne deformálódjanak az aknában történő elrendezéstől
- A visszatöltés körben és folyamatosan történjen nagy mennyiségű töltőanyag betöltése az akna testet deformálhatja
A visszatöltésnél a csövek beállási szöge megváltozhat, mely csöpögéshez vezethet. Ilyen esetben kérjük hogy a 20 percenként ellenőrizzék a rendszer állapotát és csöpögés estén a hollandikat kézzel, vagy óvatosan fogóval húzzák meg feszesre. A töltés végeztével 10 perces próbaüzem végzendő!

VízelvezetésKérjük, hogy fokozott figyelmet biztosítsanak az akna környezet vízelvezetésének. Az erős, koncentrált esőzésből fakadó víz jelentős károkat okozhat a medence gépészeti aknánál illetve a medencénél a töltést kimoshatja. Ebből eredő károkért felelősséget nem vállalunk!