Polipropilén medence előkészítési útmutató

Szükséges eszközök:

- Mérőszalag (minimum 10 m)
- Jelölő festék (bármilyen, jól látható színű, szórófejes akril festék)
- Zsinór (legalább 25 m)
- Jelölőkarók (6-8 db)

1. Kijelölés:

- A mérőszalag és a festékspray segítségével jelölje ki a MEDENCE sarokpontjait, pontos helyét a kertben. (A megrendelt medence méret szerint, pl.: 6 x 3 m)
- A két átló hosszának lemérésével ellenőrizze a párhuzamosságot és a derékszögeket. A két átló hosszának egyeznie kell! Eszerint pontosítsa a kijelölést. (Rossz kijelölés esetén a derékszögben elkészített medence nem fog beférni a kialakított munkagödörbe)
- Ezután jelölje ki a teljes MUNKAGÖDÖR sarokpontjait is. (A medence méretén felül plusz 30 cm minden oldalon, tehát egy 6 x 3 méteres medencénél összesen 6,6 x 3,6 m legyen a teljes kijelölés)
- A kijelölés alkalmával a tereptárgyaktól (kerítés, házfal, fa, stb.) lehetőség szerint érdemes minimum 1-1,5 méter távolságot tartani a biztonságos munkavégzés érdekében (szerelés, anyagvisszahordás a visszatöltéshez, stb.)
- A MUNKAGÖDÖR sarokpontjait jelölje karókkal, majd kösse körül a karókat a zsinórral. Ha a kijelölés megfelel az elvárásoknak akkor festékspray használatával véglegesítheti a kijelölést a földön is.
- Jelölje ki a gépészeti akna helyét is, szintén 30 cm ráhagyással, a medence munkagödrén kívül. A gépészeti akna ideális esetben a medence tetszőleges rövid oldalának közepénél helyezkedik el. Medencétől való ideális távolsága egy méter, de minimum 70 cm. A körakna átmérője 1,2 vagy 1,5 m, mélysége minden esetben 1 m.

Polipropilén medence előkészítési útmutató
Polipropilén műanyag medence kijelölése aknával

2. A munkagödör kiásása, aljzatbeton kialakítása


- A medence méretéhez képest 30-30 cm-rel nagyobb munkagödör kiásása szükséges a gödör alsó élein is (Lehetőleg függőleges legyen a fal!). (Pl. 6 x 3 as medencéhez 6,6 x 3,6 méteres munkagödör kiásása szükséges, alul is!)
- A medence alá mindenképpen szintezett aljzatbeton szükséges, melyet legalább 8-as vashálóval erősíteni kell. Talajminőségtől függően a beton alá döngölt sóderágyra is szükség lehet, ebben az esetben a medence alapot a sóderágy vastagságával mélyebbre kell ásni. A vasalt beton vastagsága 12-15 cm legyen.
- A munkagödör mélységének kiszámítása:


Amennyiben a térkő/burkolat a medence felületére benyúlik:
A térkő vastagsága + medence mélység + 2 cm XPS szigetelés + 12-15 cm vasalt aljzatbeton.
(Pl. 4 cm térkő vastagság + 150 cm medencmélység + 2 cm XPS szigetelés + 15 cm vasalt aljzatbeton = 0 ponttól való mélység 171 cm!)


Amennyiben szegélykő kerül a medence köré:
Medence mélység + 2 cm XPS szigetelés + 12-15 cm vasalt aljzatbeton.
(Pl. 150 cm medencmélység + 2 cm XPS szigetelés + 15 cm vasalt aljzatbeton = 0 ponttól való mélység 167 cm!)


- Az XPS réteg lehelyezése előtt a medence munkagödrében lévő betonalap felületét jól tisztítsuk meg, a behulló földet, kavicsokat, egyéb szennyeződéseket söpörjük ki. Az XPS lapokat széles ragasztószalaggal rögzítsük egymáshoz. Az XPS szigetelés a medence méretét meghaladóan érjen ki a munkagödör széléig (+30 cm minden oldalon)!

3. A gépészeti akna helyének kiásása, betonozás- A medence gépészet elhelyezéséhez általában polipropilén aknát használunk, melynek mélysége 1 méter. Szélességét a megrendelt extra tételekhez igazítjuk, általában 1,2 méter átmérőjű. A gépészeti aknának is 30cm-rel nagyobbnak kell lennie minden oldalon, tehát az 1,2 m átmérőjű aknának 1,8 m átmérőjű munkagödör kell! Az akna és a medence munkagödör között ne legyen nagyobb a távolság mint 5 méter (amennyiben az akna nem határos a medencével úgy kérjük írásban jelezze felénk!!!). ,

- A medence és az akna között a föld átjárhatóságát biztosítani kell legalább a gépészeti akna mélységében, és minimum 50 cm szélességben.

- A gépészeti akna pozíciója: A 0 ponttól számítva -95 cm, így 5 cm-t kiáll majd a burkolatból. Ezzel elkerülhető a nagyobb esőzések miatti gépészeti beázás. A gépészeti akna alá 5 cm vastag betonalap szükséges. (Itt a vasalás elhagyható) Tehát a gépészeti aknának kiásott munkagödör mélysége kereken 1 m legyen.

- A gépészeti akna alatti betonalap simított és vízszintes kell hogy legyen.

- Az akna körüli föld visszatöltését csak a fedél ráhelyezése után kezdjük el! Ellenkező esetben az akna deformálódik.

Fontos figyelmeztetés! Amennyiben ellenáramoltató is megrendelése került úgy az ellenáramoltatónak a gépészeti akna oldalán kell lennie!!

Polipropilén medence előkészítési útmutató
Műanyag polipropilén medence földkiásás után

Fontos figyelmeztetés!


- Kérjük, a kitermelt földet a munkagödör szélétől legalább 2 méterre helyezzék el, ezzel elősegítve a medencetest behelyezését!
- Kérjük, hogy a munkagödrök elkészítésekor fokozottan ellenőrizzék a munkagödrök méreteit, főként az alsó méreteket!
- Amennyiben a kiszállásnál jelentős méreteltérés tapasztalható a gödrök méretében, akkor azt azonnal jelezzük Ön felé, viszont ebben az esetben nem tudunk eltérni attól, hogy a kiszállás és a napi munkadíj felárat jelentsen.
- Amennyiben a kért feltételek javítása megvalósítható, úgy a várakozás időtartamára a kszf-ünkben meghatározott óradíjunkat számoljuk fel a várakozás időtartamára. Az időtartam óraalapon számítandó!

További kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére a [email protected] email címen, vagy a 06706697597-es telefonszámon.