Medence Típusok Összehasonlítása

Ha nincs komoly tapasztalata a medencék világában akkor ezzel a rövid típus bemutató segítségével könnyen, gyorsan tájékozódhat a medencék világáról.

A medence építés a szakterületünk. Több mint 200 épített medence után bátran kijelenthetjük, hogy a megfelelő tapasztalatunk van a megrendelők elképzelésének kiértékelésében és műszaki tanácsadásban. Tudjuk, hogy egy-egy elképzelés a valóságban hogyan fog kinézni, mit érdemes és mi az ami csak a lakás magazinok főlapján néz ki jól, de a valóságban a használati értéke nagyon alacsony. Tudjuk, hogy mit érdemes és mi az ami csak nehezíti a használatot a mindennapokban. A medence építés időtartama a medence típusától függően lehet akar 1 hét de egy bonyolultabb épített medence kialakítása akar 4 hétet is igénybe vehet, és előnyös, ha van olyan szakember aki ezt a több hetet is átívelő kialakítási időszakot átlátja.
 
Fémpalástos Medencék

A legegyszerűbb és legolcsóbb medence modellek a fémpalástos medencék, melynek vasalt betonalap és az ovális medencéknél oldalfal támasztás szükséges. A medence oldal falát vastag galvanizált acél palást merevíti. Az ovális medencék esetén a hosszú oldalak támasztására azért van szükség, mert támasztás nélkül a belső víznyomás "kikerekítené" a medencét. A palást és az aljzatbeton alkotta formába helyezzük be a medence fóliát, melynek a medence fürdővíz megtartása a célja. A fémpalástos medencékbe általában konfekcionált (előre, méretre gyártott) fólia kerül, mely pontosan alkalmazkodik (5-10 cm tűréssel) a medence méretéhez és formájához (kör vagy ovális). A konfekciónált fólia miatt ülő pad, lépcső a medencébe csak úgy kérhető, ha a gyárilag adott fóliát kiváltjuk, és vastag helyszínen hegesztett fóliával beléjük a medencét. Ilyen esetben a padot, lépcsőt külön betonból építjük meg.


A fémpalástos medencébe minden kényelmi funkció beleépíthető, de az ovális alakú medencé esetén az extrák (világítás, ellenáramoltató, nyakzuhany, masszázs) elhelyezése gondos tervezést igényel.

A legjellemzőbb formája ennek a medence típusnak a kör vagy az ovális de egyes méretekben kapható szögletes formában is hozzátéve hogy a szögletes medencék ára vetekszik az épített medence árával.
A medencék peremét egy kb 4 cm-es kiváló minőségű műanyag leszorító sín alkotja, mely a fóliát rögzíti a fémpalásthoz. Amennyiben a medence kialakításnál szegélykő kerül a térkőre, úgy érdemes olyan kialakítású peremmel kérn a medencét, melyhez a fóliacserénél nem kell a szegélyköveket felszedni. Ilyen esetben a fólia nem a fémpaláston ül, hanem a perem egy előzetesen kialakított vályatában helyezhető el a bélésfólia. Ebben az esetben természetesen a fóliát is úgy kell rendelni, hogy az nem "ráakasztós" vagy "áthajtós", hanem beakasztós legyen.

Jellemzők

 • Galvanizált Acélfal Merevítés
 • 0,6 - 0,8 mm vízzáró fólia
 • 4 cm leszorító sín
 • Opcionális ülőpad és lépcső

 
Polipropilén "Műanyag" Medencék

A műanyag medencék jelenleg virág korukat élik, viszonylag könnyű, gyors telepítésük és kedvező árfekvésük miatt. A műanyag medencék jellemően egy úgynevezett polipropilén (pp) anyagból készülnek. Egy pp medence akar már 3 nap után használatba vehető.

A pp medence kivlasztasakor nem az ár az elsődleges tényező mert nem mindegy a felhasznált alapanyag minősége. Mi nem csak írjuk hogy minőségi nemet symona anyagokkal dolgozunk, hanem szállitás kor is megbizonyosodhat az anyagminosegrol. Hogy ez miért fontos, mert beszállítónak helyes víz kezelés mellett a gyártó akar 10 éves szintartossagi garanciát vállal. A pp anyag önmagában nagyon ellenálló a vegyszereknek és megfelelő minőségű hegesztve sün kék köszönhetően tartós vizzarast érünk el.

A pp medenceknel a medence formája lehet kor, ovális, téglalap, szögletes (sarkos), bab, vese, csónak, vagy egyedi forma. A közúti szállítási szabályoknak megfeleloen a legszélesebb uszofeluletu medence amit szállítani tudunk annak semelyik dimenziója nem haladhatja meg a 320 cm-t Ennél szélesebb medenceknel, egyedi medenceknel, vagy olyan medence építés helyszínen ahova a medence egy test kent nem fér el, helyszinihegesztes szükséges, mely felár kent szerepel az ajánlatunkban.

A pp medence vasalt aljaztetonra kerül fel állítására, melynek vízszintes ék kell lennie. A medence alá 2 cm XPS lépés álló szigetelés kerül, mely védi a medencét a beton egyenlőtlenségek tol és hőszigetelés kent szolgál. Ez a réteg lehet vastagabb is. A medence oldalra 4 cm ESP szigetelést raknunk és ezek után kerül vissza töltése a megfelelő minőségű toltoanyag a munkagodor és a szigetelés köze. (A homok és agyag nem megfelelő töltőanyag) a legbiztosabb töltés ha föld nedves betonnal kerül vissza töltése a medence és a munkagodor közötti távolság.
A medencébe rengeteg fermaju lépcső, ülő pad, külső pancsolo kérhető.
Bizonyos helyszíneken a műanyag medencéből feszített viztukru medence is kérhető.
A műanyag pp medence építésekor minden kényelmi funkció kérhető megkötések nélkül

 • 10 év színtartás garancia
 • 3 nap alatt használatba vehető
 • XPS lépésálló szigetelés(2 cm)
 • Akár feszített víztükör felület
 • Opcionális ülőpad és lépcső

 
Épített Medencék

Az épített fóliás vagy csempézett medencék a választási szabadság “királyai”. Akár a medence mérete akár az építés anyaga, formája, felszereltsége mind szabadon választható az ügyfél igénye, vágya, a helyszín lehetőségei és a pénztárca függvényében.

Az épített medence lehet süllyesztett vagy feszített víztükrű, melyről általánosságban elmondhatjuk hogy kb 30-50% -kal drágább mint süllyesztett társaik.
A víz tartást biztosíthatja vastag szövet erősített fólia, mely több mint 30 különböző szín lehetőségét biztosítja akar úgy hogy ezeket a fóliákat a medence belelésekor kombinálják egymással az ügyfél ízlésének megfelelően.
Ha a fólia nem szimpatikus, akkor lehetőség van csempézett medence kialakítására is, mely esetben s vízzárást a beton szerkezet az arra felvett extra szigetelés és a csempézéskor használt anyagok kombinációja biztosítja.
A medence hőszigetelésére is érdemes energiát fordítani, mert a hosszútávú üzemeltetés egyik legnagyobb fogyasztója a medence vizének fűtése. Ha a medence párolgását minimalizálják akkor fontos az oldalak és a padló szigetelése. Az erre vonatkozó ajánlások mindig a helyszín ismeretében tehetőek meg.

 • méret korlátok nélkül
 • számos opció és extra
 • gyors kivitelezés

 
Kerámia Medencék

Az anyag használat tekintetében a legdrágább medence típus. A kerámia medencék előre tervezett formájú merev falú kemény medencetestet jelent, melyet egy gyártó üzemben készítenek majd szállítanak a helyszínre.
Ennek megfelelően ez a medence típus nem telepíthető mindenhova. Szükségképpen a test daruval emelhető és ennek a fizikai feltételei rendelkezésre kell, hogy álljanak.
A medence test lehet alap kialakítású, xxxx, kevlár erősítésű. Ezen felül a medence test kérhető előre szigetelve, mely esetben a medence testre kívülről 5 cm poliuretán zárt cellás hőszigetelés kerül felvitelre.
A kerámia maggal ellátott akryl medencékben a Szkimmer, padlóürítő, befutók, ellenáramoltató, masszázs befúvók helye előre meghatározott, azokon változtatni nehézkes, vagy egyáltalán nem lehetséges.
A medencék elhelyezésekor merevítés szükséges, visszatöltésekor beton kerül a medence test és a munkagödör közé.
A medence kivitelezési ideje ideális körülmények között akar 3-4 nap alatt is megvalósulhat. 

 • exkluzív
 • időtálló dizájn és anyaghasználat
 • technológiailag fejlett