Épített fóliás medence - ELŐKÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ

Az épített medencék nagy előnye, hogy ezek formavilága a megrendelő szabad választását követhetik. Így a medence körvonala igazodhat a megrendelő kertjének környezetéhez a telek adottságaihoz.

A telepítendő fóliás medence földmunkáknál a következő folyamatok szükségesek
Medence kijelölés -
Szükséges eszközök:
Mérőszalag
Jelölő festék (útfesték)
Zsinór, karó

Téglalap alakú medence esetén határozza meg a leendő medence felső szintjét. Ez lesz a 0 szint.

Jelölje ki a medence egyik sarokpontját. Amennyiben ezek megvannak akkor a medence méretéhez képest 50-50 cm-rel nagyobb munkagödör kiásása szükséges. 

(pl 6 x 3 as medencéhez 7 x 4 méteres munkagödör kiásása kell. )

A medence alakot először érdemes kikarózni, majd zsinórral kikötni, és ha megfelel a kijelölés az elvárásoknak akkor véglegesíteni a Spray használatával.

Javasolt a medence alak kijelölésekor párhuzamosság és a derékszögelés megvizsgálása, mert rossz kijelölés esetén a derékszögben elkészített medence nem fog beférni a kialakított munkagödörbe!

A munkagödör mélysége: medence mélység + 15 cm vasalt aljzatbeton.

Gépészeti akna:

Az Ön választása szerint a gépészeti akna lehet műanyag vagy épített akna

Műanyag PP akna
A medence gépészeti helységéhez pp aknát használunk, melyenek mélysége 1 méter, szélességét a megrendelt extra tételekhez igazítjuk. Az akna munkagödör szélességét az ajánlatban vagy a szóban megbeszélt szélesség+30 cm-es méretben kérjük kialakítani. A pontos méret miatt további egyeztetés szükséges lehet.
Az akna és a medence munkagödör között lehetőleg ne legyen nagyobb a távolság mint 5 méter. A medence és az akna között a föld átjárhatóság kell, hogy legyen legalább a gépészeti akna mélységében. (az árok szélessége 25-30 cm széles legyen)
Az akna mélysége: A 0 ponttól számítva 103 cm.
A gépészeti akna alá 5 cm vastag betonalap szükséges

Épített Zsaluköves Akna

Az akna minimális mérete nettó 1,5 x 1,5 x 2 méter. (Amennyiben az akna tervezett nettó belmagassága kevesebb mint 1,8 méter, úgy kérjük, hogy a végső födém csak a gépészet szerelése után legyen beöntve.
Az épített aknába zsomp (szivattyúzáshoz szükséges mélyedés) javasolt legalább 40x40-es méretben.
Kérjük, hogy az akna falában az előzetesen biztosított D50-es csövek elhelyezésre kerüljenek. A csövek falazásánál kérjük hogy 2 cső között legalább 10 cm távolság legyen és a csonkok 5-5 cm-t lógjanak ki a fal mindkét irányába. A csövek hozzáférhető helyen legyenek elhelyezve, hogy kívülről is ragaszthatóak legyenek az alap gödörből, amennyiben a gödörből a beépített csonkok nem elérhetőek, úgy 10.000 Ft/óra ásási díjat számítunk fel.
Az akna felső bejáratához minimum 80x80-as rozsdamentes aknalap szükséges. Az akna lap beépítési magasságát egyeztesse mindenképpen az akna burkolati szintjével.

Munkabiztonság

Kérjük a kitermelt föld (amennyiben valamennyi megmarad) a munkagödör szélétől történő 2 méter elhagyását és a medence kivitelezéshez szükséges eszközök behelyezésének elősegítését.
Ügyeljen az esetleges felálló acélelemek takarására, így elkerülve az azok által okozott sérüléseket.
Fontos Figyelmeztetés! Kérem, hogy a munkagödör elkészítésekor fokozottan ellenőrizze a munkagödör méreteit. (főként az alsó méreteket), mert a csöveket a munkagödör alján vezetjük.

Általános rész

A megrendelő a beépítendő fehértermékekhez, melyek vizet szállítanak (a vízforgató irányába, vagy visszafelé) kizárólag az általunk biztosított és ragasztott PVC nyomócsöveket használhatják. Egyéb KPE, tömíthető csatornacső még saját felelősségre sem használható.

Amennyiben a helyszíni konzultáció során bizotsított és ragasztott csövek nem elegendőek, úgy azt jelezni kell felénk, melynek javítása a térítéskötelesen a mi felelősségünk és feladatunk!

Alaplemez betonozása

A munkagödröt sóder ággyal kell feltölteni, mely biztos alapot szolgáltat a szerelőbeton számára. A szerelőbeton vastagsága 12– 15 cm vasalt beton melyet 8-10 mm átmérőjű vasháló erősít meg. A tervezett falakat hozzá kell kötni az aljzatbetonhoz, hogy a szerkezet a későbbiekben stabil legyen. Ennek érdekében a falak helyén a vasalást függőlegesen felálló vasoszlopokkal kell erősíteni.
Fontos, hogy a medence alatti talaj sima és megfelelő teherbírású legyen (a medencét nem szabad töltésre helyezni). A töltések elkerülhetetlenül megsüllyedhetnek, és a medence alakváltozását, és végül károsodását okozhatják.
A padlólemez teljesen vízszintes felületet kell képezzen a betont lejtetni nem kell! A padlólemez simasága érdekében aljzatkiegyenlítő használata javasolt, hogy a későbbiekben az aljzat a víz alatt is teljesen simának tűnjön.

Fenékürítő

Az épített medencék esetén fenékürítő elhelyezése ajánlott.
A fenékürítő célja:
a medence vizének teljes kiszivattyúzása a keringető motor segítségével
a medence motorjának szárazon futás elleni védelme

A fenékürítő elhelyezése a medencében tetszőleges ajánlott a falaktól kb 50 cm távolságra elhelyezni az aknához közel.
A fenékürítő testelemét az aljzatbetonba be kell betonozni úgy, hogy azt egy előre beragasztott cső kösse össze a gépészeti aknával. A nyomócső szintén az aljzatbetonba kerül.
A fenékürítő elhelyezésénél a műanyag test (tömítés és karmia nélkül) teteje a végső (aljzatkiegyenlítővel kiöntött) szinttel egy síkban kell lennie.

A fenékürítő tetején lévő nyílásokat meg kell óvni szigetelő vagy tépőszalag használatával, hogy az öntött beton és aljzatkiegyenlítő sem a csavar nyílásokat sem a testet ne zárja el, mert ez a későbbiekben problémát okozhat.

Az egységcsomagban található csavarok, tömítések, fedőlemezek a medence fóliázásánál használatosak azokat gondosan őrizze meg!

Fenékürítő helytelen beépítése

Az első képen a fenékűrítő kilóg a medence aljából - javítása úgy lehetséges hogy egy újabb réteg csemperagasztóval kis dombot készítünk körkörösen a medence alja és a padlóűrítő kerete közé, így a fólia felsimul a padlóűrítő tetejére. 

A második képen a padlóűrítő szintje lejebb van a medence aljánál. Ebben az esetben 30-50 cm-es szélességben be kell csiszolni a medence alját, úgy, hogy a padlóürítő ne sérüljön!

A harmadik képen a padló csúnyán lett kiegyenlítve ennek javítása a padló felcsiszolása és újra kiegyenlítőzése

A javítások hiányában a fóliázás csak saját felelősségre végezhető el, annak figyelembevételével, hogy nem tudjuk garantálni a ráncmentes minőséget. Bizonyos esetekben még saját felelősségre sem végezzük el a fóliázást! Ilyenkor a KSZF-ünknek megfelelően meghiúsulási napidíjat és kiszállási díjat számlázunk.

Falak építése

A medence falát minimum 20-25 cm-es zsalukőből, vagy előre öntött stiropol anyagból lehet felrakni az építési szabályoknak megfelelően kötésben. A falazat epitesekor kérjük figyeljen a következő építéstechnikai eloirasok: párhuzamos, derékszög, függő, vízszintes!
A Stiropor építőelemek esetén az első sort javasolt az aljzatbetonhoz ragasztani ragasztóhab segítségével.
Az építőelemeket egymáshoz kell kötni az építő elemben lévő vasalási segédhelyek segítségével. Ez a vasalási szabály érvényes a sarkok esetében is. A falat a vasalás segítségével az aljzatlemezhez is hozzá kell kötni.
A fal építése után a falsíkot elsimítani szükséges dryvit hálóval és vékony gletteléssel, mely a fólia élettartamát jelentősen megnöveli.
A felépített falak tetejére szintező koszorú (felbeton) elhelyezése szükséges melyre a fóliázáskor a fóliabádog felfúrásra kerül sor 3 cm-re a medence belső peremétől. A koszorúnak megfelelően erősnek kell lennie ahhoz hogy a fúrást kibírja. Amennyiben a koszorú egyenlőtlen úgy az kesobb a fólia vízvonal feletti reszen púposodást okozhat mely javítható külön dijazas ellenében! A koszorú elhelyezésekor elképzelhető, hogy a hungarocell építőelemeket vágni kell, melyet egy egyszerű fafűrész segítségével megtehető
A felépített fal magassága sehol nem haladhatja meg a 154 cm-es belmagasságot, kivéve amennyiben az ajánlatunk kifejezetten mélyebb medencét tartalmaz. Amennyiben a falmagasság meghaladja, úgy más szélességű fóliával kell dolgoznunk, ami jelentős felárat jelenthet. Amennyiben mégis magasabb lesz a fal, úgy kérjük előzetesen jelezze ezt felénk írásban, mert ha a helyszínen derül ki, úgy a meghiúsult munka miatti felárakat automatikusan alkalmazzuk! A medence belső szigetelése nem ajánlott, amennyiben szeretné további szigetelőanyag használatát az inkább kívülről tegye. Amennyiben mégis belső szigetelést használ, úgy kérjük fóliázás előtt legalább 1 héttel értesítsen, hogy a megfelelő eszközök beszerzésre kerüljenek. Azok hiányában a fóliázás meghiúsul és ilyenkor a fóliás kiszállási díját és munkadíjat számolunk fel a kiszállás és az eltöltött munkaidő szerint.

Épített Fóliás medence előkészítési útmutató
Fóliás épített medence fal porocell elemekből - lépcső és ülőpad

Helytelen falminőség

Az alábbi képeken nem egyenletes a glettelés. A medence tetején lévő zsalubeton (felbeton) nem megfelelő minőségű ezért utólag gyenge minőségben lett kijavítva. A képek egyikén az élvédő nem lett teljesen eldolgozva, másikán pedig helytelen csempéhez alkalmazandó élvédő lett használva, peremmel, mely eltartaná a fóliát a medence faltól. Az ilyen egyenlőtlenségeket a fólia a víz hatására kiadja a feltöltéskor. Mind a falon, mind az éleken egyenletlenségek keletkeznek, mely csúnya minőséget ad!

A javítások hiányában a fóliázás csak saját felelősségre végezhető el, annak figyelembevételével, hogy nem tudjuk garantálni a ráncmentes minőséget. Bizonyos esetekben még saját felelősségre sem végezzük el a fóliázást! Ilyenkor a KSZF-ünknek megfelelően meghiúsulási napidíjat és kiszállási díjat számlázunk.

Lépcső építés:

A lépcső formája és mérete előzetes megbeszélés tárgya kérjük hogy amint megvan a lépcső végleges formája és mérete azt egy email formában elküldeni szíveskedjen, hogy a lépcső fóliázásának anyag és munkaköltsége pontosításra kerülhessen.
A lépcsők, ülőpadok felületének egyenesnek simának, a lépcsőfokok, padok éleinek kontúrosnak kell lennie. A lépcső belső és külső éleinek legalább a befúvók peremétől 8 cm távolságra kell lenniük, ellenkező esetben a fóliázás nem lesz tökéletes.

A medencébe építendő elemek listája:

A medence vizét a gépészettel a következő elemek köthetik össze:
Szkimmer (fölöző)
Befúvók
Lámpa (valójában nincs vízgépészeti összeköttetés)
Ellenáramoltató
Masszázs Befúvók
Oldalsó elszívók
Minden falátvezetést az oldalfalba betonozással rögzíteni szükséges! A falátvezetéshez a zsaluköveket vagy az építőelemeket meg kell vágni!

Szkimmer elhelyezése

A fölözőt a medence rövid oldalára kell elhelyezni (kivéve ha az előzetes megbeszélés során más instrukciót kap) úgy, hogy a medence falának tetejétől kb 5-6 cm-rel lejjebb legyen a szkimmer szájnyílásának felső pereme. A szkimmerek minden irányból tekintve függőlegesen kell állnia, hogy esztétikailag megfelelő látványt nyújtson. Általában a szkimmer a rövid fal közepére kerül, kivéve ha az előzetes megbeszélés során máshogy nem rendelkeznek) de ha valami miatt a sarok közelébe kerül a szkimmer úgy a saroktól legalább 50 cm elhagyása szükséges. Az 50 cm a szkimmer oldala és a sarok közötti távolságot jelenti.
Nem okoz problémát, hogy a fölöző elfolyó része nincsen, betonban a szájnyílás bebetonozása stabil elhelyezkedést biztosít a fölöző számára. A szkimmer alsó kifolyását szabadon kell hagyni a későbbi szerelés miatt.
Kérjük, hogy a betonozáskor a szkimmer szájnyílásába egy távtartót helyezzenek el, ami megakadályozza a szkimmer szájának deformitását.
A szkimmer szájnyílásának belső élének (glettelt rétegtől számítva) szintben kell állnia a falsíkkal
A fölöző elhelyezkedése meghatározza a medence vízszintjét. A medence vízszintjét a fölöző szájnyílásának közepe adja!
Kérjük a csavarhelyek leragasztását. Az egységcsomagban található csavarok, tömítések, fedőlemezek a medence fóliázásánál használatosak azokat gondosan őrizze meg!

Befúvók

A medencébe a befúvókat falátvezetésen keresztül helyezzük el. Ezek a falátvezetések masszív műanyag hidat képeznek a befúvó csonk és a gépészeti szereléshez használt nyomócső között. A falátvezető elemek piros nyílásai piros kupakkal védettek, hogy a betonozás, simítás során segédanyagok ne kerüljenek az átvezető elem belsejébe.
A falátvezetőket a felső koszorútól lejjebb kb. 30 cm-re kell befalazni (az elem középső tengelye határozza meg az elhelyezkedést. A falátvezető elhelyezésénél törekedni kell, hogy a átvezető egység vízszintesen álljon a falban.
A falátvezető belső síkja a falsíkon BELÜL helyezkedik el kb 8-10 mm-rel a végső falsíktól
A falátvezetések egymáshoz való viszonya

Kisebb medencénél a falátvezetéseket a rövid oldalra érdemes elhelyezni a fölözővel szemben. Több átvezetés esetén érdemes az esztétikai szempontokat figyelembe venni az elhelyezkedés kérdésében.
Nagyobb medencék esetén a hosszú oldalra is lehetséges falátvezetéseket tenni, hogy a víz folyamatos és egyenletes áramlását biztosítani tudjuk.
A falátvezetők pontos elhelyezéséről kérje ki szakember tanácsát!

Medence világítás

A medence világítás kiépítés a medence építésénél eldöntendő kérdés, hiszen a fal megbontására a későbbiekben csak nagy áldozatok árán van lehetőség.
A lámpa testet vagy testeket a medence falának középvonalába ajánlott elhelyezni, így a világítás tengelye fölötti vízréteg nem fogja bántani a pihenők látóterét.
A medence világítás testelemét az oldalfalban szintén betonozással kell rögzíteni úgy, hogy a lámpatest hátsó részén lévő kivezető csonkra a kötőcsövet felhelyezik. Ez a kötőcső fogja elősegíteni azt, hogy a világítás tápkábele elektromos feszültséget kapjon. A lámpatestnek függőlegesen kell állnia a betonban lehetőleg a kivezető nyílással és a rajta lévő kötőcsővel felfelé. (minimális eltérés a kötőcső függőleges állásánál lehetséges). A kötőcsővet javasolt nem a koszorú tetején, hanem a lámpatest feletti 1 vagy 2. zsalukősorban kérjük kivezetni a beton külső felületére.

A lámpatestnek a többi átvezetéshez hasonlóan a végső falsíkkal (glettelt fal) egy szintben kell lennie. A lámpának a gyári tömített kábele kb 2 méter hosszúságú, így javasolt a medence mögött kötődoboz elhelyezése.
Előre behúzott lámpa kábellel alapesetben nem dolgozunk. Amennyiben ezt másként szeretné kérem egyeztessen kollégáinkkal!
Kérjük hogy a betonban elhelyezett kötőcső ne legyen megtörve, ellenkező esetben a kötőcsövet vésni kell, hogy a tápkábelt át tudjuk vezetni a kötőcsövön. A vésés nem tartozik a fóliázás munkadíjába és ez meggátolhatja a medence átadását, mely további költségeket generálhat!
A medence világítást 12V-ról működik, mely feszültséget egy transzformátor biztosít a lámpa számára.
Kérjük a csavarhelyek leragasztását. Az egységcsomagban található csavarok, tömítések, fedőlemezek a medence fóliázásánál használatosak azokat gondosan őrizze meg!

Ellenáramoltató

Az ellenáramoltató beépítő eleme 2 db nagy nyílással rendelkezik. Ezek közül a nagyobb az elszívó egység, a kisebb a befúvó.
A behelyezést érdemes az egyik rövid falban elhelyezni úgy, hogy a beépítő elemen lévő befúvó nyílás a vízvonal (szkimmer közepe) alatt legyen 30 cm-rel. Koszorú teteje alatt 40 cm-rel
A lámpatestnek a többi átvezetéshez hasonlóan a végső falsíkkal (glettelt fal) egy szintben kell lennie. Az ellenáramoltató befalazó testének külső oldalát szabadon kell hagyni a további szerelések elvégzése érdekében.
Az ellenáramoltatót mindig a lehető legközelebb kell elhelyezni az aknához!
Kérjük a csavarhelyek leragasztását. Az egységcsomagban található csavarok, tömítések, fedőlemezek a medence fóliázásánál használatosak azokat gondosan őrizze meg!

Masszázs befúvók

A masszázs befúvók beépítése hasonló a befúvók beépítésének módjához. A masszázs befúvókat előre ragasztva küldjük/biztosítuk. A masszázs befúvók elhelyezkedése szabadon választott azzal a megkötéssel, hogy két befúvó tengelye közötti távolság meg kell hogy haladja a 12 cm-t. A befúvók belső részére eső menetek legyenek tiszták, illetve a belső védő menet eltávolítását, csak alapos indokkal tegyék meg
A masszázs befúvók külső falára kerülő levegő csövek leragasztása ragasztószalaggal szükséges, hogy szennyeződések ne kerüljenek be a levegő beszívó rendszerbe.

Oldalsó elszívók

Az oldalsó elszívó a medence falába kerül beépítésre 15-20 cm-rel a végleges padlószint felett. A beépítés síkja az oldalsó elszívó perem síkjával megegyezik. Amennyiben épített akna van a medencében, úgy kérjük hogy az oldalsó elszívó az aknával közös oldalba legyen beépítve, úgy hogy a beszívóba ragasztott cső az akna felé kiálljon
Kérjük a csavarhelyek leragasztását. Az egységcsomagban található csavarok, tömítések, fedőlemezek a medence fóliázásánál használatosak azokat gondosan őrizze meg!