Medence Használati ÚtmutatóJótállás és Garancia


A garanciális feltételek betartásával a megrendelt medencetestre a Vállalkozó 1 év jótállást és 2 év szavatosságot, és 10 év vízzáróságot vállal. A gépészeti elemekre 1 év jótállást és 1 év szavatosságot vállal, kivéve ha az ügyfélajánlat másként nem rendelkezik, a továbbiakban pedig a törvényben előírt módon gondoskodik a szervizellátásról és a szükséges alkatrészek rendelkezésre állásáról. Nem tartoznak garanciális kötelezettség körébe a gyorsan kopó alkatrészek (pl. tömítések stb.), valamint az esetleges nem rendeltetésszerű működtetés következményei.
A jótállás nem vonatkozik külső elemi károkra. A gyártó/forgalmazó kötelezi magát, hogy a jótállási időn belül az anyag illetve gyártási rendellenességből adódó hibákat a törvényben előírt módon kijavítja. Az alkatrészcsere csak az adott alkatrészre hosszabbítja meg a jótállási időt. A jótállási kötelezettség nem terjed ki sem az elhasználódás okozta elváltozásokra, sem természetes kopásra, ezek helyrehozatalára, vagy a helytelen üzemeltetés közben történő meghibásodásra, illetve helytelen vegyszerhasználatból eredő károsodásokra. A vállalkozó jótállási kötelezettsége megszűnik, ha az üzemeltetés során nem megfelelő használat történik. A vállakozó csak az általa végzett telepítések esetén vállal garanciát, a helytelen telepítés következtében felmerülő problémák elhárítására. A polipropilén medencék esetén a garancia nem vonatkozik az ülőpad és a lépcső elvállására, mert az várhatóan a helyeteln (víz nélküli, vagy alacsony vízállás mellett történő) használat mellett történt. A műanyag medencék csak vízzel megtelítve használhatóak!
Villamossági bekötést igénylő eszközök beüzemelése csak hivatalos villanyszerelő általi bekötéssel történhet. A nem megfelelő szakemberrel történő beszerelésért felelősséget nem vállalunk!
Az automata vegyszeradagolás érzékelőinek garanciális időtartama 1 hét. Javasolt az automata vegyszeradagolás végső bekötését a térrendezés után bekötni. A későbbi bekötés esetén egyszeri kiszállási díjat számítunk fel (ezen alkalommal csak a szondát helyezzük a már kiépített rendszerbe és kezdődik el az automatikus vegyszeradagolás) A tapasztalatok szerint az ilyen elhelyezés az első szondacserének időtartamát meghosszabbítja (A térrendezés, földmunka során felmerülő szennyeződések eltéríthetik a mért értékeket és tönkre tehetik a szonda minőségét) A szondák cseréje minden szezonban javasolt. A szonda újra kalibrálása nem jelent garanciális kiszállást!

Medence karbantartás feladatai és gyakoriságukIgény/szükség szerint

• Medence takarítás (kézi porszívózás után visszamosás)
• Szkimmer kosár kitakarítása
• Robotos medence takarítás után a szűrőkosár ürítése és a robot tiszta vízzel való öblítése

Heti feladatok

• Vízkémia meghatározása (és a vegyszeradagolók finomhangolása)
• Folyékony vegyszerszintek ellenőrzése
• Vegyszeradagolók működési rendellenességeinek ellenőrzése és jelzése a medencés felé
• A szűrőtöltet visszamosása
• UV berendezés lámpájának ellenőrzése
• Hőszivattyú működésének esetleges rendellenességei, a hőszivattyú megtisztítása igény szerint.
• Medence világítás ellenőrzése

Havi/kéthavi feladatok (javasolt uszodatechnikai szakember igénybevétele)

• Vegyszerérzékelő szondák takarítása/kalibrálása
• Medence létra esetén a létra anyagának megtisztítása

Idényfeladatok (javasolt uszodatechnikai szakember igénybevétele)

• Szondacsövek cseréje
• Medence nyitás
• Medence téli zárás

Általános Tudnivaló a medencékrőlA telepített medencék vízzel teli állapotban tarthatók biztonságosan. A víz megvédi a fóliát, polipropilén műanyagot az esetleges káros hatásoktól (vihar, uv sugárzás, külső egyéb hatások) A vízforgatásról a vízzel való feltöltés után gondoskodni kell, minden eseteben, akkor is ha a mellett kiépülő ház, nyaraló beköltözése időben elkülönül a medence átadásától.
A medence normál működése esetén a szűrőtartály fejszelepe a FILTER álláson áll!
A medence vízszintje szkimmeres medence esetén a szkimmer középső tengely +/- 3 cm.

A medence szkimmerkosara szükség szerint tisztítható, egyes szkimmer modelleknél a szkimmer kosár csak bizonyos helyzetben emelhető ki a tisztításhoz. A pozíció eléréséhez kézzel tisztítsa meg a szkimmerkosarat a nagyobb szennyeződésektől óvatosan csavarja meg a szkimmerkosarat, (vigyázat a fogantyú könnyen törik), majd emelje ki a kosarat. A visszahelyezéskor ismét be kell helyezni a kosarat, majd óvatosan megcsavarni.
A medencében a víz lecserélésére nincs szükség. Amennyiben vízcsere szükséges, úgy a medence víznélküli időtartamát minimálisra kell csökkenteni.
A víz újboli visszaeresztésekor a gépészeti csatlakozások és gépészeti elemek (pl előszűrőkosár) zárásáról gondoskodni szükséges. Javasoljuk, hogy a visszatöltés is gyakori ellenőrzés mellett történjen!
A szűrőhomok élettartama 3-5 év. A szűrőüveg várható élettartama 10-12 év.
A gépészetet a lehetőségeknek megfelelően PVC nyomócsővel szereljük, mely fix és flexibilis csövekből is állhat. A gépészeti elemek menetes hollandik és golyóscsapok mentén bonthatók és szakaszolhatok. Ezek az elemek kézzel becsavarva is biztos csöpögésmentes kötést biztosítanak. A golyóscsapok segítségével a víz útja elzárható, de fokozottan figyelni kell arra, hogy a szivattyú nem keringtethet kizárólag elzárt visszamenő ágra. Ez az eset a csövek károsodását jelentheti csőtöréssel, melynek javítása költséges és akár hosszadalmas is lehet. Az alábbi ábrán láthatja a golyóscsapok nyitott és elzárt állapotát.
A medence normál üzemelés esetén javasolt a szkimmerek golyóscsapját teljesen nyitva, míg a padló/oldalsó elszívó golyóscsapját félig elzárva tartani. (kivéve abban az esetben ha ezekre a szívóelemekre egyéb élményelem van szerelve (pl nyakmaszírozó, masszázs, vízkés, stb.)
Az egyes gépészeti elemeket lehetőség szerint és helyi adottságoknak megfelelően by-pass szettel (elkerülő úttal) szereljük. Ez azt jelenti, hogy a gépészeti elem meghibásodásakor a hibás elem szabadon kiszerelhető a medence használata közben is.
A nyitott golyóscsap párhuzamos a cső futásával (átengedi a vizet) A zárt golyóscsap merőleges a cső futásával (elzárja a víz útját)

Bypass ág

Bypass ág állásai
gépészet bypass ág

A MEDENCE TÉLIESÍTÉSE


A téliesítés menetéről külön cikkünket itt találja:
téliesítés
A tavaszi medencenyitáskor téliesítés során elvégzett munkálatok visszaállítását kell megtenni, valamint ellenőrizni a víz vegyszerezettségét, szükség szerint vegyszerezni, valamint kitakarítani a medencét.

MEDENCE KEZELÉSI ÚTMUTATÓA medence porszívózás menete

1. Állítsa le a vízforgató szivattyút

2. A teleszkópos nyélre rögzített porszívófejhez csatlakoztassa a flexibilis porszívócsövet 3. Tegye a porszívófejet a vízbe és merítse a porszívócsövet a víz alá úgy, hogy levegőmentes legyen.
4. Csatlakoztassa a porszívócső végét a szkimmerbe porszívótárcsával (vagy menetes csatlakozóval) vagy csatlakoztassa a porszívócsövet menetes csőcsatlakozóval a porszívócsatlakozóra.
5. Zárja el a padlóürítő golyóscsapját. Nyissa ki a szkimmer golyóscsapját. Amennyiben porszívócsatlakozóval szerelt a medence, zárja el a szkimmer golyóscsapját is és nyissa ki a porszívócsatlakozó golyóscsapját. Nyissa ki a befúvók golyóscsapját.
6. Tegye a váltószelepet FILTER (SZŰRÉS) üzemmódba, és porszívózhat.
7. Amikor érzi a porszívófejen, hogy csökken a szívóerő, végezzen VISSZAMOSATÁST (BACKWASH).
Ellenőrizze minden visszamosatásnál, hogy a szivattyú szűrőkosara felfogott-e durva szennyeződéseket. Ha lát a szűrőkosárban szennyeződést, folyóvízzel öblítse ki a kosarat. A szivattyú szűrőkosár tisztításakor zárja el a szkimmer, a padlóürítő és a porszívóág golyóscsapját. A váltószelepen a CLOSED (ZÁRT ÁLLÁS) megakadályozza, hogy visszafolyjon a szivattyúba a víz a szűrőtartályból.
8. Folytassa a porszívózást és a VISSZAMOSATÁST (BACKWASH), ameddig szükséges.
Amennyiben automata medenceporszívót szeretne vásárolni, keressen bennünket bizalommal!
Kollégáink örömmel állnak rendelkezésére, és segítenek a porszívó beüzemelésében is!

Visszamosás folyamata


Hetente 1 alkalommal de legalább minden porszívózás után.
1) Kapcsolja le a szivattyút
2) Állítsa át a homokszűrő fejszelepét „backwash” állásba és kapcsolja be a motort 90 mp- re
3) Kapcsolja le a szivattyút
4) Állítsa át a homokszűrő fejszelepét „Rinse” állásba és kapcsolja be a motort 30 mp-re
5) Kapcsolja le a szivattyút
6) Állítsa át a homokszűrő fejszelepét „Filter” állásba és használja medencéjét rendeltetésszerűen

MEDENCE VÍZKEZELÉSVegyszerezés kizárólag szkimmeren keresztül történhet. Egyéb adagolások károsíthatják a medence fóliáját!
Hetente 10m3-enként 1 dl algaölő folyadék adagolása a szkimmeren keresztül. Hetente 1-2 db 200gr-os multitabletta adagolása szkimmeren keresztül. A víz Ph és klór értékének ellenőrzéséhez használjon tabelttás vagy papírcsíkos tesztert. A medence normál Ph értéke 7,2 és 7,6 között ideális. Amennyiben a mért Ph érték alacsonyabb
használjon Ph+ vegyszert, amennyiben magasabb úgy használjon Ph- vegyszert a vegyszeren használható adagolási útmutató figyelembevételével.
Első lépésként mindig a Ph beállítása történjen! Rossz Ph szint mellett az egyéb vegyszerezés felesleges!!!
Főként kiadós és tartós nyári záporok jelentősen módosíthatják a medence Ph értékét, így a nagyobb esőzések után érdemes a medence víz Ph értékének vizsgálata és a Ph beállítása.
Sóbontó

A sóbontó a vízben oldott nátriumklorid (só) képes elektrolízis folyamat segítségével szétbontani nátriummá és klórrá, melyet (klór) továbbítva a medencébe gondoskodik a medence fertőtlenítéséről. A sóbontó készülék a gépészet működésével egyidőben termeli a klórt, amennyiben a gépészet nem működik akkor a sóbontás is leáll. A sóbontó LCD kijelzője megmutatja %-osan kifejezve, hogy a gép mennyi klórt termel (a maximális sótermelés általában 15 gr/h, mely egy 50m3-es medence klórellátásához is elegendő. A klórtermelést első alkalommal mi beállítjuk, de érdemes a tapasztalatok alapján a készüléken található fel-le gombbal a %-os termelést beállítani és finom hangolni az időszakosan elvégzett víztesztelésnek megfelelően, hogy ne legyen túlklórozva vagy alul vegyszerezve a medence vize.
Manuális változtatás szükséges lehet, amennyiben:
- A medencehasználat gyakorisága megváltozik (nő, csökken a használat)
- A szivattyú működési idejének megváltoztatásával
De további tesztelésre, ellenőrzésre ezekben az esetekben is szükség van.
A sóbontó nem képes befolyásolni a medence Ph értékét, így annak ellenőrzésére továbbra is szükség van!

UV Fertőtlenítő

A medence vizében előfordulhatnak klórra rezisztens baktériumok, melyeket a medence aknába szerelt UV lámpa segítségével. Az UV lámpában a szerkezet bizonyos rezgésszámon roncsolja a baktériumok DNS-ét, így megakadályozva a baktériumok szaporodását.
Bár az UV cső hatékony, de nem pótolja a medence vegyszerezés szükségességét, csak csökkenti a bejuttatásra váró vegyszer mennyiséget.
Az UV csövet időnként kb. 2 évente cserélni szükséges, melyre kérje medencés szakember segítségét.

PH Szabályozó berendezés

A ph szabályozás szonda segítségével történik. A ph szabályozás csökkentésre van beállítva ami azt jelenti, hogy amennyiben a víz ph értéke magasabb a beállítottnál akkor a gép csökkenti a víz Ph értékét. Amennyiben a víz ph értéke alacsonyabb akkor a gép nem szabályoz. A szonda várható élettartama 1 év. A szondára biztosított garancia 3 hét. (A szonda beépítését érdemes a térrendezés elkészültével behelyezni. Ilyen esetben a kiszállást kiszámlázzuk)
A szabályozó rendszer kopó alkatrészeit és csöveit 2 szezononként cserélni erősen ajánlott a biztonságos üzemeltetés miatt. A ph csökkentő vegyszerhez Kristálysav, kénsav vagy sósav használata szükséges. Ezeket vagy tőlünk vagy uszodatechnikai szaküzletből javasoljuk beszerezni. A rendszer üres (vegyszer nélküli) üzemelése esetén a rendszer egyes elemei károsodhatnak, így ezeket cserélni kell.
A vegyszerek behelyezésekor ügyeljen rá, hogy levegő is jusson a kiáramló vegyszer helyére, ennek hiányában a vákum tönkre teheti az adagoló belső alkatrészeit. Téliesítéskor a szonda nem hagyható a csőben, azt fagymentes helyre kell helyezni és vízben tárolni

A medence gépészet működési idejének beállítása


A vízforgatás időtartama napi 6-12 óra a külső hőmérséklet függvényében. Minél melegebb az idő annál hosszabb időtartamban kell működtetni a vízforgató szivattyút. A vízforgató működését egyszerű időkapcsolós dugajzattal automatikus módon kezelheti.
Amennyiben a rendszerhez nem kapcsolódik hőszivattyús medencemelegítés, úgy a vízforgató működési ideje napon belül elosztva legyen beállítva. Ha van hőszivattyús fűtés rendszer úgy, a működési időt lehetőleg napközben egy időtartamban érdemes beállítani.
A sóbontó készülék (nem intex típusú) „Timer” üzemmódjában a Sóbontó irányítani tudja a vízforgató szivattyú működési idejét, A működési időt a sóbontó készülék beállítási menüpontjában tudja megtenni. (ennek feltétele, hogy a szivattyú elektromos betáplálása a sóbontó készülék alján lévő dug aljhoz legyen csatlakoztatva

A medence vízhőmérséklete


Bár mindenki szereti a melegvizet javasoljuk, hogy a medence vízhőfoka ne emelkedjen 32 fok fölé (jakuzzi kivételével). Ebben az esetben ugyanis a medence fólia megnyúlhat, a gépészet egyes elemei meghibásodhatnak. (Laboratóriumi körülmények között kimutatható a fólia tartós magas hőmérsékletnek történő kitétel, amely garancia vesztéssel jár!) Amennyiben a medence fűtéssel vagy fedéssel rendelkezik kérem időnként ellenőrizze a hőmérsékletet és ha kell akkor a fedés nyitásával, vagy frissvíz feltöltéssel csökkentse a medence vízhőfokát

Medence egyéb termékek használataMedence létra (ahol van)

A medence létrát a bebetonozós hüvely távolabbi csavarjánál földelni kell. Erre a létra csomagjában földelési kábel mellékelve van. Amennyiben ez valami miatt nem áll rendelkezésre, úgy egy egyszerű kábellelt saruval rögzíteni kell a medence rögzítő csavarjához, majd a kábel másik végét a létra alapjául szolgáló betonba le kell fúrni.
A rozsdamentes létránál a víz és a környezet potenciáljának eltérése miatt barna foltok alakulhatnak ki, melyet inox tisztító szerrel (neta inox nálunk is kapható) eltávolíthatók. Szezononként maximum 2-3 alkalommal erre szükség is lehet. (garanciális meghibásodás csak abban az esetben érvényes, ha magát a létra testet támadja meg a rozsda, felületi foltra a garancia nem vonatkozik.
A létra behelyezésekor is kivételekor FOKOZOTTAN ÜGYELJEN A LÉTRA ALSÓ TÁMASZTÁSÁNÁL LÉVŐ GUMITAPPANCS MEGLÉTÉRŐL. ENNEK HIÁNYÁBAN A LÉTRA A MEDENCE FÓLIÁT KIVÁGHATJA!!!
Sóbontós rendszer esetében egy földelt gyököt teszünk a csövezésbe, mely arra hivatott, hogy összegyűjtse a létra helyett a szennyeződéseket. Ennek a hüvelynek a cseréje évente javasolt!

Medence takarító robot

A medence takarító robot az Ön kényelme érdekében alkalmas a medence rendszeres takarítására. A medence takarító robotok kizárólag vízben működhetnek. Szárazon való futásuk ellenőrizhető szoftveresen és garancia vesztést okoz!!!
A robotot szűrőkosár nélkül használni tilos!
A robotok használatakor a tápegység a parton kell, hogy maradjon az vízbe nem kerülhet, így a kábelt úgy kell letekerni, hogy a tápegységet a vízbe ne húzza be a robot. A robot kábelét kutyától, gyerektől, fedés kerekeitől elzárva kell tartani, azok megsérthetik azt, ami nem jelent garanciális javítást.
A takarítás ciklus végén a robot a vízből kiemelendő. Amíg a robot vízben van addig a kábelnél fogva húzható azonban a víz felszínénél kizárólag a fogantyúval emelhető ki a robot a vízből. A kiemelés után tisztítsa meg a szűrőzsákot, vagy a szűrő kosarat, valamint mossa le a robotot tiszta vízzel. Téliesítéskor a robot fagymentes helyen tartandó, vagy kérje téli robot tárolásunkat, melynek keretében a robot belső alkatrészeit megtisztítjuk a hosszabb élettartam érdekében.

Medence Hőszviattyú

A szivattyú optimális működése érdekében a gép mögött 30 cm, előtte 200 cm, oldalra 150- 150 cm szabad helyet érdemes hagyni. A levegő lekorlátozása egyrész rontja a működés hatásfokát, másrészt meghibásodást okozhat. Ezért a növényektől levelektől, pelyhektől időnként kefével megtisztítandó a külső, (főként hátsó) borítás A medence hőszivattyú a medence melegítésére szolgál. A hőszivattyú akkor működik, ha a szivattyún átáramlik a víz, egyéb esetben automatikusan leáll és P3 hibakódot ír ki Fairland hőszivattyúk esetén. A medence hőszivattyún lévő gombokkal egyszerűen be tudja állítani a kívánt hőfokot, melynek elérésével a hőszivattyú teljesítménye, hangja visszaesik, így halkabban működik és kevesebb áramot fogyaszt.
Amennyiben P3 hibakódot ír a hőszivattyú akkor a következőket tegye:

-Ellenőrizze, hogy működik-e a vízforgató szivattyú és Filter álláson van-e a fejszelep
-Ellenőrizze, hogy a hőszivattyúhoz kimenő ágon mindkét golyóscsap nyitva van és a ki és bemenő ág közötti elkerülő golyóscsap zárva!
-Végezzen visszamosást a rendszerben

Téliesítéskor a víz csatlakozások eltávolítandóak, a víz a csövekből az aknában kiengedésre kell, hogy kerüljenek, valamint áramtalanítani kell a készüléket.